Politika

Novalić smatra da treba biti oslobođen u predmetu “Respiratori”: Nisu kupljeni preko mene

Govorio i o cijenama struje, minimalne plate i neradne nedjelje










Fadil Novalić, bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine, iznio je svoje mišljenje o nekoliko važnih pitanja u svojoj zemlji, uključujući cijene struje, minimalne plate, neradne nedjelje, kao i aferu “Respiratori”​​.

U pogledu cijene struje, Novalić smatra da domaćinstvima ne treba poskupljivati struja, ističući da je jeftina struja blagodat za građane. Također je naveo da je u njegovom mandatu struja bila jeftina, i nije bilo problema sa ugljem ili strujom​​. Osvrnuo se i na poskupljenje struje privrednicima, koje smatra lakšim potezom aktuelne vlade, te pozvao vladu da primjeni mjere koje je on koristio​​.

O minimalnoj plati, Novalić je kritikovao nedavno obećanje aktuelne vlasti da će minimalna plata porasti, naglašavajući da je to ekonomsko, a ne političko pitanje​​. Govoreći o neradnoj nedjelji, iznio je mišljenje da bi odluku o radu nedjeljom trebalo prepustiti tržištu​​​​.

U vezi sa aferom “Respiratori”, Novalić je naveo da nije odgovoran za kupovinu respiratora, tvrdeći da ih je kupila Civilna zaštita, te da je njegova uloga bila samo proslijeđivanje poruka Zavodu za javno zdravstvo​.

“Taj slučaj je kreiran i jednom ćemo to sve otkriti kada ovi akteri siđu sa scene, a to su ovi koji su sada na vlasti. Nisam došao (na izricanje presude) zato što to nije zakonska obaveza, dođem samo na ono što je zakonska obaveza. Nije mi ugodno doći i stresno je to. Nikada u životu nisam bio na sudu, ni za šta, kamoli za ovako krupnu stvar”, izjavio je.

“Nisam mogao spriječiti da meni dođe neka poruka, došlo ih je stotine. Sve sam ih proslijedio Zavodu za javno zdravstvo. Tu je prekinuta moja uloga. Civilna zaštita je kupila respiratore”, dodao je Novalić.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button