BiHPolitika

Evo kako su Mađarski mediji prokomentarisali dolazak Orbana u BiH

Premijer Mađarske će se u četvrtak susresti s zvaničnicima u Banjoj Luci i SarajevuPremijer Mađarske, Viktor Orban, planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, gdje će se susresti s zvaničnicima u Banjoj Luci i Sarajevu.

Mađarski mediji su također izvijestili o Orbanovoj posjeti, pri čemu je portal 444.hu izrazio kritiku prema Orbanu, nazivajući njegov dolazak u BiH pod naslovom “Orban ide u Bosnu da primi nagradu od separatista i pristaše Putina, Milorada Dodika.” Istu nagradu je, kako ističu, primio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Portal dalje navodi da Orban i Dodik već neko vrijeme njeguju topli političko-ekonomski odnos, te da je mađarski premijer Dodiku obećao ulaganja u iznosu od 45 milijardi forinti, posebno nakon što je ovaj teško pogođen američkim sankcijama.

Možda će Vas zanimati i:

Tekst također ističe separatističke aktivnosti Milorada Dodika, uz napomenu da je i sam Oliver Varhelyi, komesar zadužen za politiku proširenja Evropske komisije, upozorio na Dodikovo prijateljstvo s Rusijom. SAD su, kako se dalje navodi, krajem prošle godine poslale dva američka borbena aviona F-16 u zračni prostor BiH upravo zbog separatističkih aspiracija Republike Srpske.

Osim Orbana, u posjetu Bosni i Hercegovini stići će i šef mađarske diplomacije, Peter Szijjarto, ministar privrede Marton Nagy, kao i predstavnici 23 kompanije iz različitih sektora, uključujući energetiku, poljoprivredu, finansije i prehrambenu industriju.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button