BiHPolitikaVijesti

Prijedlog Zakona o Vrhovnom sudu BiH na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH

Na sjednici krajem februara nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije


Na današnjoj zakazanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine planirano je razmatranje principa Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić (NIP).

Prije same sjednice Doma, očekuje se održavanje sjednice Ustavnopravne komisije radi drugog razmatranja usklađenosti predloženog zakona s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine. Na prethodnoj sjednici Doma krajem februara, nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, te je predloženi zakon vraćen na ponovno razmatranje, s očekivanjem dostavljanja novog izvještaja.

Prijedlog zakona predviđa reguliranje organizacije, nadležnosti, transparentnosti rada, financiranja i ostalih pitanja vezanih uz osnivanje i rad Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine kao najvišeg kasacijskog suda, osiguravajući dosljedno tumačenje prava na cijeloj teritoriji zemlje.

Predlagač zakona, Denis Zvizdić, istaknuo je više razloga zbog kojih smatra da je ovaj zakon neophodan, uključujući činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja nema Vrhovni sud te jedina u Europi koja nema pandan Vrhovnom sudu ili sličnu instituciju za usklađivanje sudske prakse.

Osim toga, Predstavnički dom će razmatrati principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, koji je predložio Dom naroda državnog parlamenta. Ove dopune imaju za cilj rješavanje pravne praznine u trenutno važećem propisu koji se odnosi na potvrđivanje imenovanja na visoke vojne funkcije.

Također, na dnevnom redu će biti Prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, kao i različiti izvještaji i poslaničke inicijative.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button