BiHPolitika

BiH i u prošloj godini izgubila znatan broj državljana

Bosna i Hercegovina je suočena s masovnom emigracijom svojih građana


Bosna i Hercegovina je suočena s masovnom emigracijom svojih građana. Politika nestabilnosti, visoka nezaposlenost i nedostatak prilika su glavni faktori koji su potaknuli ljude da traže bolje mogućnosti izvan zemlje.

Odlazak mladih i obrazovanih pojedinaca posebno je zabrinjavajući jer osiromašuje zemlju intelektualnim kapitalom. Ova migracija negativno utječe na ekonomiju, demografiju i društvo. Da bi se suzbile negativne posljedice, Bosna i Hercegovina treba raditi na stvaranju stabilnog političkog i ekonomskog okruženja te osigurati jednakost prilika za sve građane. Kroz ove mjere, zemlja može se nadati zaustavljanju trenda emigracije i stvaranju bolje budućnosti za svoje stanovništvo.

Složen političko-ekonomski sustav Bosne i Hercegovine, obilježen korupcijom, birokracijom i međuetničkim podjelama, negativno utječe na ekonomiju zemlje. Nedostatak perspektive i ekonomske sigurnosti potiče ljude da napuste zemlju u potrazi za boljim životom u inostranstvu, čime se gubi ljudski kapital i oslabljuje gospodarstvo.

Šokantan je podatak da je u periodu od 1. januara 1996. do danas, ukupno se od državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo 99.168 osoba.

Kada je u pitanju prošla godina, 2.198 građana Bosne i Hercegovine odreklo se svog državljanstva, dok je istovremeno primljeno 12 novih građana. Ovi podaci su nedavno dostavljeni Parlamentarnoj skupštini BiH od strane Ministarstva civilnih poslova kao odgovor na parlamentarno pitanjeMožda će Vas zanimati i:

Back to top button