TuzlaZaštita okoliša

Obilježen Međunarodni dan biodiverziteta „Smanjimo pritisak na biodiverzitet“










Savez „Eko ZELENI“ Tuzlanskog kantona nije zaboravio da obilježi važne datume koje život znače za zdravlje ljudi. Uz Međunarodni dan biodiverziteta 22 Maj i  24 Maj Svjetski dan šuma organizirao je press konferenciji u Centralnom Gradskom parku u Tuzli. Zbog poštovanja mjera kriznih štabova i fizičke distance zbog pandemije koronavirusa prisustvovao je ograničen broj prisutnih.Ovom prilikom su prisustvovali mediji i ekololozi , sa glavnom temom „Smanjimo pritisak na biodiverzitet“ uz ekološke poruke koje su poslate sa otvorenog mjesta okruženog sa prirodom.

Treba podsjetiti da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 22 Maj za Dan biodiverziteta u cilju podizanja svijesti građana i povećanja razumjevanja značaja njegovog očuvanja i održivog korištenja. Biodiverzitet kako u prošlosti, tako i danas je pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja. Mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu nestajanja ili su čak neke i zauvijek izgubljene. Usvajanje Konvencije o biološkoj raznovrsnosti na Samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju u ( Riu de Žaneriu 1992 godine) ostvaren je kosenzus da je biodiverzitet pod pritiskom i treba ga zaštititi, podsjetio je predsjednik Saveza“ Eko zelenih“ Tuzlanskog kantona, prof.dr. Muhamed Omerović, te dodao: – Podsjećanje u svijetu se 24 Maj obilježava kao Svjetski dan parkova, a bliskost ova dva datuma ukazuju na važnost očuvanja vrsta i nacionalnih parkova kao vrijednost prirode.
I ovoga puta u sunčanom Gradskom parku u Tuzli uz mnogo različitih drveća koji stoje ponosno kao svjedoci ovog obilježavanja koje uz staze krase park, pravi je način da se svi koji prolaze kroz Gradski park uvjere da se među drvećam nalaze i velika stabla, sa različitih podneblja svijeta:i ginko, biloba luznjak, javir, breza, kesten, parkovsko bilje i cvijeće.Mnogobrojni prolaznici i turisti koji dolaze ljeti na Panonska jezera , prolaze pored  ovih drveća koja šalju poruku da su ljudi sjedinjeni .
Prema riječima prof. Omerovića , biodiverzitet/ biološka raznolikost je pod pritiskom , jer su ugrožena rijetke vrste i endemi, flora i fauna opada u rijeka i šumama. Treba veća primjena Zakona o zaštiti prirode. Moramo raditi više na obnovi vrsta divljači i pobrinjavanju rijeka, jer su Riječni zakoni nestali u našim rijekama kao indikator i zdravlja i vode . Ljekovito bilje i gljive se svakodnevno sakupljaju na savjetan način, a treba edukacija stanovništva o boravku u prirodi.
Ekološke organizacije i Fond okoliša FBiH ulažu napore za očuvanje prirode . Gradski parkovi trebaju biti pod zaštitom i održavanjem „zelenih „ službi grada i raditi na povećanju procenata zaštićenih područja Bosne i Hercegovine, ističe Omerović .

Možda će Vas zanimati i:


Predsjednik Saveza  „Eko ZELENIH “ TK ,prof.dr. Muhamed Omerović ponosno gleda stabla okolo parka , pa ukazuje na važnost da se 24 Maj obilježava kao Svjetski dan parkova i ukazuje na važnost očuvanja vrsta nacionalnih parkova, vrijednosti prirode, pa su ova dva datuma po vrijednosti slični. Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti , Međunarodnog dana šuma organizuju se edukativne akcije, zaštite prirode i provode projekti vezani za biološku raznolikost .
Doprinos BiH zaštiti šuma i šumskog biodiverziteta ogleda se u implementaciji projekta pod nazivom „Zaštićena šumska planinska područja u BiH“,kojeg finansira GEF, čiji je osnovni cilj jačanje zaštite i održivog upravljanja šumskim planinskim područjima eko sistemima. Jedan od najvažniijih nacionalnih prirodnih obnovljenih resursa svojim karakteristikama spadaju među najvrednije šumske ekosisteme ovog dijela Evrope. Šume i šumsko zemljište u BiH zauzimaju 53 %  teritorije , od čega šume oko 43%, a goleti  oko 10%. Visoke ili tkz ekonomske šume zauzimaju tek oko 25% površine BiH,pojasnio je prof. Omerović.
Duška REBIĆ



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button