BiH

ALARMANTNO Na jednog stečajnog upravnika ide 600 preduzeća zrelih za stečaj!










Da situacija u oblasti stečajnog sistema u BiH nije nimalo dobra, govori činjenica da, prema procjenama stručnjaka, s jedne strane imamo oko 30.000 preduzeća koja su ispunila kriterije za stečaj, a s druge tek aktivnih pedesetak stečajnih upravnika. Prema ovoj računici, na jednog stečajnog upravnika ide 600 preduzeća!

Nijaz Dervišić, predsjednik Udruženja stečajnih upravnika BiH, koji nam je potvrdio ove brojke, ističe kako ne postoji dovoljan broj stručnih stečajnih upravnika, niti dovoljan broj stečajnih sudija.

Sukob interesa

– Ja se bojim da će 2016. proći u silnim blokadama kada je riječ o provođenju stečajeva. Teško da neko ko nije ekonomista ili pravnik može voditi stečaj, a mi imamo neke slučajeve gdje profesor fizičkog odgoja vodi stečaj! Imamo stečajne upravnike koji rade u državnim institucijama i onda bi da se bave stečajnim postupkom. Ima tu puno sukoba interesa. Malo je stečajnih upravnika koji se bave isključivo ovim poslom – kaže Dervišić.

Otprilike ih je, navodi, oko 150, ali pitanje je, dodaje on, da li ih je 50 aktivno, “jer neće ljudi da rade ili ne mogu da rade”.

nijaz-dervisic1

 Dervišić: Problem u unovčavanju imovine  

Više od 43.000 računa pravnih lica je blokirano, pa neka je od toga pola za stečaj, a svi su zapravo. Pa ko će to rješavati. A postojeći su već zauzeli sve kapacitete.

Savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić najavljuje u izjavi za “Avaz” donošenje novog zakona o stečaju do kraja juna 2016.

Sudski sporovi

Novo zakonsko rješenje će predvidjeti uvođenje predstečajnog postupka. Ono će podrazumijevati unapređenje i skraćivanje stečajnog postupka, firmama će se dati mogućnost da se pokušaju izvući iz situacije u kojoj se nalaze prije pokretanja stečaja. Trenutni zakon nije loš, ali je poenta u tome što u njemu nema sankcije za nepokretanje stečaja, a to ćemo promijeniti – rekao nam je Miraščić.

Dervišić, pak, navodi da je lako pokrenuti stečaj, “ali je problem u unovčavanju imovine i novi zakon bi trebao to regulirati na način da se nekretnine prodaju po zakonu o izvršnom postupku”.

goran-mirascic-1

Miraščić: Do kraja juna novi zakon 

– To će ubrzati jedan dio stečaja, ali drugi dio je i dalje na sudu, a sudski sporovi traju predugo. Nadalje, imovinskopravni odnosi u Federaciji nisu riješeni. Sve to otežava ove procese – ističe Dervišić.

Iako je broj novootvorenih stečajnih postupaka doživio izvjesnu stagnaciju u BiH u prošloj godini, jer je u Federaciji BiH otvoreno 150 stečajnih postupaka, a u Republici Srpskoj 103, stručnjaci upozoravaju na to da je to tek vrh ledenog brijega.

Mrtvac se ne može oživjeti

Dervišić pojašnjava da stečaj, prema zakonu, podrazumijeva srazmjerno namirenje povjerilaca, a ne reorganizaciju firme, kako mnogi misle. Dodaje i da se prekasno otvaraju stečajni postupci.

– Firma ne radi 20 godina i tek se onda pokreće stečajni postupak. Pa mrtvac se ne može oživjeti! Imamo firme koje redovno rade pa propadnu.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button