Sport

Hajrudin Trle: Sa nama su djeca bezbijedna, bezbrižna i zdrava










Prošle sedmice su okončani nastupi bh. biciklista na Evropskim igrama Minsk 2019.

Naša ekipa je na takmičenje otišla sa dva takmičara: Karić Vedadom i Mahmić Nedžadom. Vozili su dvije trke: drumsku trku i hronometar. Drumsku trku nažalost nisu završili jer je bila izuzetno teška za naše uslove. Konkurencija je bila prejaka, ali naši momci su se borili maksimalno i dali su sve od sebe.

“Karić Vedadu je malo falilo da uspije da završi tu trku, ali nažalost nije završio, dok smo na hronometru pokazali pravo lice. Karić Vedad je postigao tu najbolji rekord kada je u pitanju naš biciklizam na hronometar. To je bila izuzetno teška, zahtjevna staza, puno zavoja, pa i čak i nekih uspona tako da ta prosječna brzina koju je on postigao, ja kao selektor i čovjek koji je 50 godina u biciklizmu, tvrdim da je to dosad najbolji rezultat kada je bosanskohercegovački biciklizam u pitanju.”, istakao je za Radio Kameleon Hajrudin Trle, selektor nacionalne bh. reprezentacije u biciklizmu i trener, već dugi niz godina najuspješnijeg kluba u BiH, osvajača Premijer lige BiH i najviše trka u Bosni i Hercegovini, tuzlanskog kluba BK Zmaj od Bosne.

Ovaj 62-godišnji zaljubljenik u biciklizam kaže kako su u Minsku sjajno dočekani, da svi uslovi su bili fenomenalni i da su ovo bile jedne od najbolje organizovanih olimpijskih igara do sad. Za vikend su održana državna prvenstva, najbitnija naša prvenstva u Bosni i Hercegovini. U subotu se vozila vožnja na hronometar, a u nedjelju drumska trka.

“Zmaj od Bosne nastupio je sa pet takmičara. Gore smo postigli izuzetno zapažen rezultat. Prije svega tu bih pohvalio našeg takmičara, kadeta Kenana Mehmedovića koji je pobjedio obje trke, i hronometar i drum. Mali je odvezao odlično obje trke. Prvu trku na hronometar imao je izuzetno zapaženo vrijeme za njegove godine i uzrast, a drugu trku je vozio sa seniorima i juniorima i svoju dionicu je odvezao u prvoj grupi, tako da je gore primio sve pohvale kao jedan od najboljih i najimpresivnijih takmičara kojeg mi trenutno imamo u Bosni i Hercegovini.”, pojasnio je Trle.

Kako kaže, u biciklističkom klubu teže ka mladima. Imaju uzraste od 12 godina i odlično sarađuju. Ipak, za seniore trebaju bolji uslovi, ali imaju jednog člana Mehidića, koji je za vikend takmičenje na drumskoj trci bio četvrti, na hronometru sedmi što su solidni rezultati za njega.

“Ja sam rekao otvoreno da je u biciklističkom klubu Zmaja od Bosne izuzetno teška situacija kada je u pitanju oprema i bicikli. Bicikli su dosta devastirani i to se odražava na same rezultate. Evo recimo, Mehidić bi, tvrdim, uzeo medalju ali je imao problem sa prenosima, tako da je na našu žalost ta medalja otišla. Ali, mali Ahmed Karić pobijedio drumsku trku, što je jedno osvježenje za naš klub, on je mlađi kadet, dok je mladi Pezić peti, Lakić sedmi.”, dodao je Trle.

Prema njegovim riječima, sljedeće veliko takmičenje na koje se pripremaju jesu 19.07.2019. godine Olimpijske dječije igre za kadete koje se održava u Bakuu, Azerbejdžan. Na njima će nastupiti Mehmedović Kenan, a Biciklistički savez Bosne i Hercegovine i Olimpijski komitet su obezbijedili sredstva za Kenanove i Hajrudinove pripreme.  Zbog toga planiraju posjetiti Ajdinovićegdje mogu odraditi visinske pripreme prije odlaska na ovo takmičenje. Nadaju se najboljem.

“Teško da se nadamo medalji iz Azerbejdžana, ali sa ovih takmičenja u okruženju od Kenana možemo da očekujemo sve. Pokušavamo da mu nađemo najbolji bicikl što možemo, da obezbijedimo uslove za njega, ali je izuzetno teško jer je oprema dosta skupa. Država, na našu žalost, ne ulaže u sport ništa tako da ne znam kad smo dobili sredstva da kupimo neku opremu za bicikl, a kamoli bicikl. Snalazimo se zahvaljujući našoj Upravi biciklističkog kluba  Zmaja od Bosne i koliko toliko Biciklističkom savezu te Olimpijskom komitetu. Borimo se i nastavit ćemo da se borimo.”, zaključio je Trle.

On naglašava da je biciklizam bitan ne samo za zdravlje, već je jako važno da djecu odvoje malo od interneta i telefona. S njima su bezbijedni, bezbrižni i zdravi.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button