Svijet

Započeto utvrđivanje granice između Armenije i Azerbejdžana: Korak ka historijskom miru

Armenija i Azerbejdžan saopćili su kako su i zvanično započeli proces utvrđivanja konačnog oblika granice što bi trebao predstavljati dio napora za normalizaciju odnosa između dvije zemlje.

Nešto ranije, premijer Armenije Nikol Pašinjan pristao je na zahtjev Bakua da vrati četiri pogranična sela koja su bila dio Azerbejdžana tokom perioda Sovjetskog Saveza. U utorak, ministarstva unutrašnjih poslova obje zemlje saopćile su kako su započele ragraničenja na samom terenu.

“Azerbejdžan je saopćio kako ekspertske grupe provode pojašnjenje koordinata na osnovu geodetske studije terena. S druge strane, Armenija je isključila prenos bilo kojeg dijela suverene teritorije Armenije u Baku kao razultat ovog razgraničenja,” piše Daily Sabah.

Također, Pašinjan je pojasnio kako će ruske granične straže, koje su bile raspoređene na spornim područjima od 1992. godine, zamijeniti jermenski vojnici.

“Ruski graničari će se povući iz tog područja, a graničari Armenije i Azerbejdžana će sarađivati kako bi samo čuvali državnu granicu. Razgraničenje predstavlja značajnu promjenu na terenu. Dvije zemlje sada imaju granicu, a ne liniju kontakta, što je znak mira,” poručio je premijer Armenije.

Obraćajući se na događaju u Bakuu u utorak, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je kako su ova zemlja i Armenija blizu konačnog mira.

“Blizu smo potpisivanja mirovnog sporazuma kao nikada ranije. Sada imamo zajedničko razumijevanje o tome kako bi mirovni sporazum trebao da izgleda. Samo je potrebno da se pozabavimo detaljima,” rekao je Alijev.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button