SportU fokusu

Dr. Adem Balić želi postati najstariji Tuzlak koji će istrčati maraton: Spreman sam za utrku!










Za bavljenje sportom, rekreacijom ili nekom drugom vrstom fizičke aktivnosti nikada nije kasno. Tome svjedoči i prof. dr. Adem Balić (59), specijalista ginekologije i akušerstva, koji u nedjelju želi postati najstariji maratonac iz Tuzle koji će pretrčati ovu disciplinu.

Naime, u organizaciji fitnes kluba Body Control iz Tuzle i prof. dr. Balića, u nedjelju će u Tuzli biti održan zanimljiv maraton koji počinje u 9 sati na stadionu Tušanj.

“Sport volim, a trčanje sam posebno zavolio prije dvije-tri godine. Odradio sam nekoliko dobrih treninga gdje sam pretrčao preko 20 km. U dobrom sam procesu rada, pripeme su trajale više od mjesec dana uz stručnu pomoć mog trenera Jasmina Zahirovića i osjećam se spremno za maraton”, rekao je u razgovoru za Kameleon prof. dr. Adem Balić.

Adem Balić, osim trčanja, bavi se i plivanjem i vožnjom bicikla, pa je kombinovao sve tri discipline u svoja dva triatlon nastupa. U Zadru je dr. Balić učestvovao na middle-distance triatlonu, da bi u Puli odradio punih 70 km.

“Bila mi je želja da trčim u Ljubljani sa ostalim članovima kluba (ARK Rekreativci Tuzla), ali zbog poslovnih obaveza nisam imao mogućnost da idem u Sloveniju. Odlučio sam se da to uradim u svojoj Tuzli uz pomoć mog kolege Nermina Klapića, također maratonca”, dodao je Balić.

Njegov trener Jasmin Zahirović, inače profesor tjelesnog odgoja i sporta i fitnes trener u Body Controlu, kaže kako nije mnogo teško raditi sa dr. Balićem.

“Iako je teže raditi sa starijim nego sa mlađim ljudima, sve je lakše kada je tu dr. Balić koji ima zaista veliku želju. Naravno, prije utrke svi nalazi trebaju da budu urađeni i da budemo svi sigurni da ta trka neće izazvati neželjene efekte za učesnike. Dakle, adekvatna priprema i praćenje uvijek daju fin rezultat. Na utrci će uzeti učešće studenti, rekreativci i trenutni maratonci, a osvježenje će biti na svakom kilometru”, istakao je Zahirović za Kameleon.

Inače, maraton će se trčati na ruti Stadion Tušanj – Lipnica – Slavinovići – Stadion Tušanj, u dužini od 42 km. Prijave nisu potrebne, te su naši sagovornici poslali poziv svim zainteresovanim građanima da se pridruže i da pokušaju, u skladu sa mogućnostima istrčati ovaj maraton.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button