ArhivaSportTuzlaTuzlanski kantonZanimljivosti i zabava

Upoznajte novu rutu 7. Tuzlanskog maratona

S predstojećim sedmim Tuzlanskim Maratonom očekuje nas još jedan nezaboravan događaj koji će privući trkače iz cijelog regiona.

Ovogodišnje izdanje obećava dinamične inovacije, uključujući potpuno novu rutu koja će voditi trkače kroz najatraktivnije dijelove grada Tuzle. Organizatori su uložili znatan trud kako bi osigurali nezaboravno iskustvo za sve učesnike ovog događaja.

Tuzlanski Maraton ove godine sigurno će nadmašiti očekivanja, a prethodnih šest godina su već dokazali svoju sposobnost da okupe mnoge entuzijaste ovog rekreacijskog oblika. Maraton je postao epicentar sportsko-rekreativnih disciplina koje se razvijaju u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Možda će Vas zanimati i:

Jedna od značajnih novina ovogodišnjeg maratona je promjena rute koja će prolaziti kroz  Tuzlu, s početkom i ciljem na mostu na Panonici, dok će proglašenje pobjednika biti na Trgu slobode.

U sklopu maratona održavaju se tri različite trke – Tuzlanski Maraton (42K), Tuzlanski Polumaraton (21K), i Tuzlanska Petica (5000m), a nisu izostavljeni ni najmlađi trkači koji će trčati “Dječiju trku”. Svaka trka ima svoju jedinstvenu trasu kroz grad, omogućavajući trkačima da dožive Tuzlu iz različitih uglova.

Tuzlanski Maraton (42K)

Za hrabre i iskusne trkače, maraton nudi stazu od 42 kilometra. Start je na mostu na Panonici, gdje se trkači upućuju prema centru. Start maratona je na mostu na Panonici između stubova prema centru. Prvo skretanje desno vodi trkače u ulicu Kulina Bana, koja nakon kružnog toka prelazi u Maršala Tita. Zatim se ulazi na magistralne puteve M4 i M18, sa ulicama kao što su 15. maj, Sarajevska, Bulevar 2. korpusa Armije BiH, Obala Zmaja od Bosne, Bosne srebrne, Husinskih rudara i Nikole Tesle. Nakon kružnog toka, slijedi put kroz ulicu 18. hrvatske brigade, Rudarsku, Muhameda Hevaija Uskufija i druge. Trkači će prolaziti kroz zanimljive dijelove grada, uključujući stadion Tušanj. Ruta obuhvata dva kruga.

Tuzlanski Polumaraton (21K)

Za one koji traže nešto manje zahtjevniju opciju, polumaraton nudi istu stazu kao i Maraton (42K) ali se trči jedan krug.

Nakon prvog skretanja desno, ulazi se u ulicu Kulina Bana koja se transformira u Maršala Tita. Slijedi ulazak na magistralni put M4 i M18, te skretanje desno u ulicu 15. maj koja prelazi u Sarajevsku i vodi do okretišta. Povratak istom trasom dovodi do ulice Maršala Tita gdje se na kružnom toku skreće desno u ulicu Kulina Bana. Nakon mosta na Panonici, skreće se u prvu ulicu desno – Ludvika Kube, koja vodi do ulice Džindić Mahala. Na kraju te ulice, ulazi se u ulicu Prof. Ibre Pašića, slijedi ravno prema mostu Panonica i ulazi u cilj kroz ulicu Džindić Mahala.

Tuzlanska Petica (5000m)

Za trkače svih nivoa spremnosti, Tuzlanska Petica pruža udobniju opciju sa stazom od 5 kilometara.

Polumaraton započinje na mostu na Panonici, a zatim slijedi niz skretanja i ulica: od ulice Kulina Bana do Maršala Tita, preko magistralnih puteva M4 i M18 sa ulicama kao što su 15. maj, Sarajevska, Bulevar 2. korpusa Armije BiH, Obala Zmaja od Bosne, Bosne srebrne, Husinskih rudara i Nikole Tesle. Nakon kružnog toka, ruta vodi kroz brojne ulice koje nose bogatu historiju Tuzle, sve do stadiona Tušanj. Ubrzano trčanje kroz stadion praćeno je povratkom do cilja preko različitih ulica, donoseći dinamičnost maratonskom iskustvu.

Svaka od ovih trkačkih kategorija nudi jedinstvenu priliku da se istraži Tuzla na nov i inspirativan način, dok se istovremeno dijeli strast za trčanjem sa ostalim učesnicima. Ovogodišnje izdanje obećava da će sedmi Tuzlanski Maraton biti više od samo trke – to je prilika da se grad doživi na nov i osvježavajući način.

Detaljnije objašnjene ruta možete saznati putem ovog LINKA!

Prijaviti se možete putem ovog LINKA!

Promocija Trčanja i Zajedništva

Osim same trke, ovogodišnji maraton također će ponovo biti domaćin Prvenstva Bosne i Hercegovine u maratonu, potvrđujući predanost i napor organizatora. Međutim, nije riječ samo o trkačima, organizatori su svjesni da su sponzori i podrška zajednice ključni za ostvarenje ovog događaja. Zbog njihove podrške, 7. Tuzlanski Maraton će postati još veći i uspješniji. Ovogodišnji generalni sponzor maratona je kompanija Bingo.

Ovaj maraton ne predstavlja samo sportsko takmičenje, već i priliku da se doživi Tuzla na potpuno novi način. Bez obzira na to da li ste iskusni trkač ili početnik, ova manifestacija nudi jedinstvenu mogućnost povezivanja sa gradom i zajednicom.

https://www.facebook.com/maratontuzla/videos/277503518303927

Pozivamo sve trkače i ljubitelje trčanja, bez obzira na nivo iskustva, da se pridruže 29.10.2023. godine sa početkom u 9h na 7. Tuzlanskom maratonu i  da zajedno proslavimo ljubav prema trčanju i ljepotu grada Tuzle! – ISPUNITE PRIJAVU NA OVOM LINKU.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button