BiH

Javna rasprava u PSBiH: Zakonom o saobraćaju umanjiti broj stradalih!










Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održaće javnu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, s ciljem umanjivanja broja nastradalih.

U saopćenju Parlamentarne skupštine BiH navedeno je da je cilj da parlamentarci, predstavnici nadležnih ministarstava i stručnih institucija iznesu stavove o prijedlogu zakona da bi se u amandmanskoj fazi došlo do najboljih rješenja.

VIjeće ministara BiH uputio je 24. decembra prošle godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH u parlamentarnu proceduru.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 1. avgusta usvojio Prijedlog zakona u prvom čitanju, sa zaključkom da bude sprovedena javna rasprava.

Šta donosi novi Zakon?

Zbog činjenice da svake godina na bh. cestama gine na stotine ljudi, najviše zbog neprilagođene brzine, kaznena politika bila bi drastično pooštrena. Prekoračenje brzina do 30 kilometara na sat bilo bi kažnjavano od 100 do 300 BAM, a za prekoračenje iznad 30 kilometara na sat kazne će biti od 400 do 1.000 BAM.

U istom novčanom rasponu kažnjavalo bi se odbijanje alkotesta, kao i utvrđeni stepen alkoholiziranosti iznad 1,5 grama alkohola u krvi.

Zakonskim izmjenama predviđaju se i više kazne za vozače koji koriste mobilni telefon tokom vožnje, kao i za nekorištenje sigurnosnog pojasa. Kazne za ove prekršaje iznosile bi od 100 do 300 BAM. Ukoliko pješaci budu na pješačkom prijelazu razgovarali putem mobitela, bit će kažnjeni sa 40 BAM, jer se novim zakonom to tretira kao saobraćajni prekršaj.

Izmjenama zakona vozaču se, osim telefona, zabranjuje i upotreba drugih uređaja za komunikaciju, ukoliko ne koristi opremu koja to omogućava bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button