BiznisValter Tuzlanski

Poredak aerodroma u regiji po broju putnika, tu je i aerodrom Tuzla
Komercijalni aerodromi u bivšoj Jugoslaviji opslužili su više od 32,5 miliona putnika u 2023., dodajući oko pet miliona dodatnih putnika u odnosu na prethodnu godinu.

Nešto više od polovine svih aerodroma uspjelo je zabilježiti najprometniju godinu u historiji, dok mnogi od njih još uvijek zaostaju za svojim brojem putnika prije Covida.

Možda će Vas zanimati i:

Primjetno je da su dvija aerodroma prošla lošije nego 2022. godine – riječki i sarajevski, iako je ovaj drugi poboljšao rezultat u odnosu na 2019. godinu. Tivat je tokom 2023. prestigao Ljubljanu kao aerodrom koji se najsporije oporavlja u regiji, izgubivši više od pola miliona putnika u odnosu na 2019.

U 2023. Skoplje je prvi put prestiglo tradicionalno prometniji Dubrovnik, dok je Podgorica nadmašila Sarajevo.

Ljubljanska zračna luka preuzela je vodstvo ispred Zadra, koji je bio bolji u 2022. Banja Luka i Niš nadmašili su Pulu, koja je do prošle godine bila tradicionalno prometnija, prema podacima koje donosi Ex-Yu Aviation News.

Beogradski aerodrom zadržao je svoju poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji. Priština je druga po broju prevezenih putnika s dodatnih milion putnika.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button