Kolumne

AMRA DELIOMEROVIĆ: Mom nerođenom djetetu (iz riznice Bajke za Nju)










Piše: Amra Deliomerović

Una,

Život je jedna velika lutrija. Ti ćeš imati sreću da ga dobiješ. Mama je imala tu sreću. Tata (to još ne znaš izgovoriti, ali ću se svim silama truditi da naučiš i da ga obradujemo) je imao tu sreću. Ovdje smo, mila, s nekim razlogom. Mama je možda tu da nauči neku drugu djecu o svrsi ekonomije u društvu (kad malo porasteš, objasnit ću ti šta znači i to) ili da popravim neke male stvari. Tata je tu da doprinese društvu svojim znanjem. Ali, oboje smo tu zbog tebe ponajviše.

Tu sam da te nahranim kad se probudiš u 02:43 ujutro. Neće mi biti teško da te milujem po tek narasloj nježnoj kosici i da te držim za ručicu dok spavaš. Mijenjat ću ti pelene i ljubiti mle nožice i malenu guzu. Miriškit ćemo kao najsvježije proljeće i bit ćemo raspjevane poput najsretnijih ptičica, što se sakrivaju u prvi behar i ljube se. Da, ljube se. Tata će te naučiti kako se bebe ljube. Da znaš, to ga je mama naučila. Dodirivat će ti nosić, svojim nosićem. Mama će ti oblačiti roze gegice i ljubičaste haljinice, a tata će da ti obuče žutu majicu i plavu trenerku, da ti veže repić bijelom gumicom i oblači crveni prsluk kako bi te vodio napolje da te uči da šutaš loptu ili da je ubacuješ u mali koš, oko kojeg će se već pobrinuti, ne brini. Mama će ti puštati Petar Pana i pričati da jeste pomalo strašno da se odraste, ali je neminovno. Gledat ćemo Pepeljugu, jer zaista, negdje i postoje bajke. Maštat ćemo i smišljati vlastite. S tatom ćeš da gledaš Mumijeve i učit ćete one pjesmice iz uvodnih špica, ali, mila, gledat ćeš i utakmice. Ja ću naučiti sva imena vila iz nekog crtića, a ti ćeš naučiti da prvo izgovoriš: ‘’Gooo!’’, pa tek onda ‘’mama’’, ali se mama neće ljutiti, jer će vidjeti koliko ljubavi dobijaš i koliko si sretna.

Ići ćeš u igraonice, da upoznaš mnogo djece.Pričat ću ti kako su ljudi različiti, ali kako ih ta različitost čini posebnom. Una, učit ćemo te da sve radiš s mjerom. Trudit ćeš se, osvajati, napredovati. Mama i tata će te hvaliti i biti najsretniji, ti ćeš se radovati, a hvalit ćeš druge i biti potpora drugima. Pomoći ćeš da i drugi uspiju. Mila, davanjem ništa nećeš izgubiti. Naučit ćemo te kako da se šališ sa drugom djecom, ali nikad da ih ne povrijediš. Trebaš naučiti reći ‘’hvala’’ i ‘’izvini’’. Tata će te naučiti da pohvališ druge, mama će te naučiti da poštuješ druge i da nikog ne ismijavaš. Una, naučit ćemo te da ne osuđuješ postupke drugih ljudi, jer nikad ne znaš zašto je neko postupio tako kako je postupio. Teško je ući u tuđe cipele. Polako ćemo ići stepenik po stepenik kao da osvajamo najviše vrhove. Osvojit ćemo ih zajedno. Učit ću te da kad te pitaju: ‘’Šta ćeš biti kad odrasteš?’’, da im kažeš da ćeš biti sretna. Milo dijete, ovaj svijet je lud, ali može se biti sretan, uspješan i ispunjen ljubavlju.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button