Kultura

Folklor-aktivnost koja ne zna za vjeru i naciju










Folklor-aktivnost koja ne zna za vjeru i naciju i spaja ljude- na ovaj ili na onaj način…

Osim što je aktivnost koja je najprije zdrava za sam razvoj djeteta/čovjeka u smislu fizičke aktivnosti i pravilnog držanja tijela, folklor je aktivnost koja ne zna za vjeru i naciju, a spaja ljude na ovaj ili onaj način.

U svijetu u kojem danas živimo, preplavljeni smo predrasudama o osobama koje nisu iz iste države ili nisu iste vjere. Folklor, sa druge strane, predstavlja jedinstvo različitosti.

Neki od naših čitatelja sa Radio Kameleona su odlučili podijeliti svoja iskustva i mišljenja o folkloru sa nama…

Suština folklora nije samo čuvanje tradicije već i druženje i upoznavanje novih ljudi. Nije bitno da li to bio Igor, Nemanja, Samir ili Maja, svima je najbitnije da se dobro zabave i da igraju.“, rekao je jedan od čitatelja.

Folklor-aktivnost je koja  oduvijek spaja ljude. Jedna od čitateljica je sa nama podijelila priču o svojoj prvoj ljubavi koju je upoznala na folkloru.

Folklor igram već devet godina i upoznala sam zaista mnogo ljudi. Među njima je i moj sadašnji momak. Krenuli smo igrati folklor i vrlo često u nekim koreografijama igrali jedno pored drugog. Tako se godinama rađala ljubav i jedva čekanje proba kako bismo se viđali“, rekla je čitateljica.

A da folklor ne poznaje predrasude, vjeru i naciju, dokaz je Mirha Osmanović koja kaže kako je provela nezaboravnih nekoliko dana sa folklornom ekipom iz Poljske. Na početku su je ispitivali o tome šta predstavlja njena marama i zašto je nosi, a kasnije su tražili da im pokaže kako se namješta turban i kako se pokriva.

To za njih nije predstavljalo prepreku da se ne druže sa mnom, nego nešto novo što su naučili i što im je bilo interesantno. Osjetila sam veliko poštovanje sa njihove strane“, kaže ona.

Čak i tri godine nakog njihovog susreta, ostali su u kontaktu. Jedan od parova iz ansambla kojem je Mirha bila vodič, nedavno su se vjenčali. Dio svadbenog stola na temu putovanja su posvetili Bosni i Hercegovini u vidu jela i aranžmana, a za to im je, kako kažu, inspiracija bila Mirha i druženje sa njom dok su boravili u BIH.

Piše: Amila Mujkić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button