TuzlaTuzlanski kantonU fokusuVijesti

Obilježen Svjetski dan Roma u Narodnom pozorištu Tuzla (FOTO)










Javna ustanova Osnovna škola „Lukavac Grad“ je u Narodnom pozorištu Tuzla organizovala centralnu manifestaciju povodom obilježavanja Dana Roma.

Učenice i učenici su, zajedno sa svojim učiteljima i učiteljicama, priredili kulturno-zabavni program kako bi ukazali na značaj 08. aprila u cijelom svijetu, ali posebno za Bosnu i Hercegovinu. Glavna poruka ove svečanosti je bila: „Jednakost za sve“.

Mi danas imamo više od 500 učenika romske populacije u osnovnim školama, a više od 100 u srednjim školama i više od deset studenata na fakultetima. Bez obrazovanja nema prosperiteta i toga su Romi svjesni i mislim da je došlo do promjene svijesti i kod roditelja te djece, što je jako pozitivno, rekao je prof. Fikret Vrtagić, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke, kao i istaknuti predstavnici Romske populacije.

Prema mom istraživanju, prije 600 godina smo došli na ove prostore. Smatram da Romi kao pripadnici i građani BiH treba da uživamo jednaka prava i da imamo jednakost u svakom segmentu, istakao je Mehmed Mujić ispred Udruženje Roma „Evropski put Roma“ Tuzla.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button