U fokusuVijesti

TK i dalje nema formiranu vlast: SDP želi premijersku poziciju i šest ministarstava










Iako je Tuzlanski kanton prvi u Federaciji BiH u kojem je održana konstituirajuća sjednica skupštine nakon održanih općih izbora, vlast još uvijek nije u cijelosti formirana.

Informacije se u javnosti daju na kapaljku, ali je za sada najkonkretnije poznato da će premijersku poziciju i najmanje šest ministarstava tražiti Socijaldemokratska partija (SDP).

Možda će Vas zanimati i:

Iako je danas u Tuzli trebao biti održan sastanak predstavnika stranaka okupljenih u građanskom bloku vezano za raspodjelu pozicija u Vladi TK, to se ipak nije desilo.

Kako je za Klix.ba potvrdio predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Enver Bijedić, sastanak nije održan jer nije mogao prisustvovati predsjednik Kantonalnog odbor SBB-a Bahrudin Hadžiefendić, zbog ranije preuzetih obaveza.

Bijedić ističe da je u proteklom periodu bilo radno u građanskom bloku te da su SDP, SBB, DF, Naša stranka i SBiH programski usaglasili dokument na 30 stranica, a koji sadrži 385 mjera koje treba usvojiti u narednom periodu.

“To su mjere koje Vlada TK u narednom periodu treba usvojiti, a njima bi bilo popravljeno stanje u Tuzlanskom kantonu. To je veoma ambiciozan i obiman dokument koji bi trebao rezultirati boljim životom svih građana”, rekao nam je Bijedić.

Podsjetimo, stranke okupljene u građanskom bloku prije skoro mjesec su potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju koji im je osigurao i većinu u Skupštini TK.

Najviše poslanika u novom sazivu ima SDP, njih deset, a druga po snazi je SDA s devet. Po broju poslanika slijede PDA sa sedam, DF s tri, a po dva poslanika imaju SBB i SBiH.

Od potpisivanja sporazuma između pripadnika građanskog bloka do danas su trajali pregovori vezani za usaglašavanje programa, ali o raspodjeli fotelja u Tuzlanskom kantonu još uvijek nije bilo konkretnog govora.

Kako saznajemo, minimum za SDP je premijerska pozicija i šest ministarstava u Vladi TK, od njih ukupno 12. Priča o raspodjeli fotelja trebala bi početi iduće sedmice, kada bi mogla biti poznata i imena kandidata koji bi mogli sjesti u njih.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button