BiHZanimljivosti i zabava

Bećirović na sastanku Procesa Brdo – Brijuni: Zatvoriti trajno ‘balkansku Pandorinu kutiju’










Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, u obraćanju učesnicima sastanka lidera zemalja Procesa Brdo – Brijuni u Skoplju, naglasio je značaj tog procesa kao važne platforme za unapređenje regionalne saradnje i dijaloga, ali i za promoviranje evropskih vrijednosti i perspektive.

Prema saopćenju iz Bećirovićevog kabineta, on je učesnike podsjetio da se vanjska politika Bosne i Hercegovine temelji na Ustavu, zakonima i drugim relevantnim državnim dokumentima gdje je naglašeno zalaganje za poštivanje međunarodnog prava i fundamentalnih principa na kojima se temelje međudržavni odnosi.

Možda će Vas zanimati i:

– Bosna i Hercegovina djeluje u skladu s obavezama iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, kao i članstva u međunarodnim organizacijama i i asocijacijama. Država Bosna i Hercegovina posebnu važnost poklanja jačanju regionalne saradnje. Državna politika Bosne i Hercegovine prema susjednim i drugim zemljama temelji se na: poštivanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta država; ravnopravnosti u međudržavnom odnosima; zabrani intervencije u unutrašnje i vanjske poslove drugih država; rješavanju otvorenih pitanja međudržavnim dijalogom; uvažavanju principa miroljubive i dobrosusjedske saradnje – njegove su riječi.

 

Bosna i Hercegovina će nastaviti konkretnu podršku regionalnoj saradnji, uključujući i inicijativu Brdo-Brijuni proces, ponovo naglašavajući značaj Solunske agende za članstvo u EU i ubrzane implementacije Berlinskog procesa, poručio je također Bećirović.

Govoreći dalje o refleksijama globalnih potresa, uveliko osjetnih i u ovom dijelu Evrope, rusku agresiju na Ukrajinu ocijenio je kao najveći geopolitički potres ogromnih razmjera i opasnu prijetnju cijelom demokratskom i slobodnom svijetu.

– Nažalost, ponovo je spuštena nova gvozdena zavjesa koja je podijelila svijet na države koje poštuju univerzalne principe Ujedinjenih nacija i dostojanstvo čovjeka i države koje ne poštuju ljudska prava. Mi trebamo usmjeravati naše države prema demokratskim vrijednostima, standardima i principima. Predstavnici država jugoistočne Evrope odlučuju hoće li XXI stoljeće u ovom dijelu Evrope biti stoljeće mira i razvoja ili stoljeće novih nesreća. Nijedna katastrofa u prošlom stoljeću nije nas zaobišla. Učinimo sve što je u našoj moći da u XXI stoljeću izbjegnemo tragedije iz prethodnog stoljeća. Kolektivno izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina i okrenimo se budućnosti. Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak – poručio je Denis Bećirović.

Jedna od pretpostavki za uspješniju saradnju u regiji, naglašava on, jeste i uvažavanje principa: ‘Sve što ne želimo da se događa u našim državama, ne činimo to ni drugim’.

Ljudima u regiji treba ponuditi viziju XXI stoljeća, pokazati dobar put u ovim turbulentnim vremenima, težiti izgradnji demokratskih i slobodnih država članica evropske i euroatlantske porodice, u kojima se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti – državni, etnički, vjerski, regionalni, socijalni i drugi, ali i uvažava zajednički evropski identitet. To je vizija ekonomski i institucionalno razvijenih država, orijentiranih ka saradnji, razvoju, miru, s društvima baziranim na znanju.

– Objasnimo ljudima u regiji da je naša različitost bogatstvo i prednost, a ne prokletstvo i slabost. Uspostavimo obrazovne sisteme koji će mlade generacije odgajati za mir i toleranciju a ne za konflikt i mržnju. Kao države koje se uvažavaju i sarađuju, imamo šansu za progres u XXI stoljeću. Konfrontirani, osuđeni smo na stagnaciju. Za naše neuspjehe ne trebamo tražiti alibi u drugima. Primjenjujmo skandinavski model saradnje a ne balkanski. Naša budućnost je u našim rukama – rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On naglašava da BiH podržava projekte koji doprinose razvoju i jačaju životni standard građana te poziva na iskorišćavanje Energetskog paketa podrške Evropske unije (EU) za pomoć zemljama zapadnog Balkana u rješavanju energetske krize.

Poboljšanje energetske efikasnosti i izgradnja kapaciteta kao odgovor na klimatske promjene, poput nedavnih velikih poplava u Sloveniji i Hrvatskoj, zajednički su izazovi sa kojim se suočava cijela regija i EU te kao takvi zahtijevaju jedinstven pristup.

Bosna i Hercegovina je opredjeljena da učestvuje u energetskoj tranziciji ka zelenim izvorima energije. Na tom planu veoma je važna pomoć EU u pravednoj energetskoj tranziciji, koja će umanjiti socijalni udar, navodi on.

– Naš cilj je intenziviranje radova na razvoju transportne mreže i dovršetka izgradnje koridora 5c, ali i otpočinjanju rada na jadransko-jonskoj cesti kroz Bosnu i Hercegovinu. Svi zajedno trebamo raditi na infrastrukturnom, energetskom i ekonomskom povezivanju država zapadnog Balkana sa EU – riječi su Denisa Bećirovića koji naglašava da je članstvo država zapadnog Balkana u EU  nezamjenjiv okvir za jačanje mira i stabilnosti u Evropi.

Obaveza je usklađivanje zajedničke vanjske i sigurnosne politike s evropskom i dokazati kredibilno partnerstvo.

– Smatram da su važni i ohrabrujući glasovi najviših zvaničnika EU koji zagovaraju ne samo ubrzanje procesa evropskih integracija, nego i jedan drugačiji pristup procesu proširenja. Takav pristup, koji u potpunosti podržavam, podrazumijeva olakšan pristup strukturnim i kohezionim fondovima EU za države u procesu proširenja, kao i veću participaciju u radu institucija EU. To je najbolji način da smanjimo ekonomski jaz u odnosu na EU, izgradimo infrastrukturu, otvorimo radna mjesta i smanjimo odlazak mladih – kazao je.

Pozivajući na trajno zatvaranje ‘balkanske Pandorine kutije’, Bećirović poručuje da su pokušaji prekrajanja i crtanja novih državnih granica najveći izvor zla i nesreće i da umjesto tih opasnih ideja, treba raditi na ekonomskom razvoju i istinskoj prijateljskoj saradnji.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button