Lifestyle

Tradicionalni doručak iz Srbije proglašen je najboljim na svijetu










TasteAtlas, popularni gastro vodič, objavio je listu najboljih doručaka na svijetu za 2023. godinu, a na prvom mjestu našao se “Komplet Lepinja” iz Srbije. Ovo tradicionalno jelo ocijenjeno je visokom ocjenom od 4.71.

“Komplet Lepinja” sastoji se od somuna koji se prereže na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se kratko peče i preliva mješavinom toplih mesnih ostataka poznatih kao “pretop”. Iako je hranjiv i visokokaloričan obrok, najčešće se konzumira za doručak, idealno uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka. Za autentično iskustvo, preporučuje se jesti ga rukama.

 

Recept za “Komplet Lepinju”:

  • Za tijesto: 1/2 kocke kvasca, 1 žličica šećera, 1/2 žličice soli, 350 ml tople vode, 4 žlice ulja, 550-600 g brašna.
  • Fil: Jaje, kajmak, pretop (ocijedak nastao pečenjem svinjskog ili jagnjećeg mesa).

Postupak:

  1. Razmutiti kvasac sa šećerom i brašnom u toploj vodi i ostaviti da odstoji.
  2. U brašno dodati sol, nadošli kvasac i ulje. Mijesiti tijesto dodajući brašno postepeno.
  3. Pokriti i ostaviti da se tijesto udvostruči, zatim podijeliti na loptice i ostaviti ih pokrivene pola sata.
  4. Rastanjiti svaku lopticu i staviti na papir za pečenje, peći u prethodno zagrijanoj rerni.
  5. Nakon pečenja, svaku lepinju nadijevati kajmakom i jajetom, umutiti ih, vratiti u pećnicu da se zapeče fil.
  6. Na kraju, preliti svaku lepinju sa 3-4 žlice pretopa.

“Komplet Lepinja” zauzima posebno mjesto u srpskoj kulinarskoj tradiciji, a ovo priznanje dodatno potvrđuje njegovu reputaciju kao jednog od najukusnijih doručaka na svijetu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button