Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je superhranom i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti.
Svježi plodovi aronije su među najbogatijima antioksidansima i prava su riznica biološki aktivnih spojeva, ima ih više od 300. Efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna zaštita od mnogih oboljenja. Kao izuzetan antioksidans aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi usporavajući time starenje organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti, uključujući i rak.
Zbog visokog udjela antioksidansa i vitamina C i E aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom, koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.
Stimulira rad štitnjače pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava krvni pritisak i holesterol te potiče proizvodnju dobrog holesterola.
Stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev.
Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva. Uočivši njenu moć, aroniju su primjenjivali nakon nuklearne katastrofe u Černobilu kako bi ublažili tegobe bolesnika izloženih zračenju. Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se pola do decilitra soka na dan tokom dvije sedmice po jednom godišnjem dobu. Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela.
Također, visoki sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osetljivim želucem izazvati mučninu.