Zanimljivosti i zabava

Da li bi se lijekovi trebali uzimati prije ili nakon jela


Mnogi ljudi praktikuju konzumiranje lijekova isključivo nakon jela. Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo ispravno.

Naravno, ne postoji jednostavan odgovor. Međutim, kao opće pravilo, lijek trebate uzimati na prazan želudac (jedan sat prije jela ili dva sata poslije), osim ako u uputstvu nije navedeno drugačije.

Možda će Vas zanimati i:

Zašto se savjetuje uzimanje lijekova prije jela? Zato što konzumiranje tableta nakon što jedete može utjecati na način na koji vaš želudac i crijeva apsorbiraju lijek. Korisnost lijekova može biti znatno umanjena, piše portal myDr.

Anti-COVID-19 Pills Are In the Works, And The U.S. Wants In | Time

Grejpfrut je dobar primjer hrane koja može utjecati na djelovanje tableta. On ometa neke od enzima odgovornih za razgradnju lijekova, što dovodi do povećane količine lijeka koji se nakuplja u vašem tijelu. Povećana količina tableta dovodi do neželjenih efekata.

Ako dođe do nakupljanja antihipertenzivnog lijeka, možete doživjeti opasno sniženje krvnog pritiska. Ovakvi problemi mogu dogoditi i s lijekovima koji se izdaju na recept i bez recepta, uključujući antacide, vitamine i tablete sa željezom.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button