SvijetVijesti

Francuzi se pripremaju za najgore: Nosač helikoptera poslan prema obali Libana




Francuski helikopterski nosač “Dixmude” stići će u istočni Mediteran u narednim danima, potvrdila je vojska Francuske. Ova akcija je preduzeta u slučaju da bude donijeta odluka o evakuaciji stranih državljana iz Libana, s obzirom na rastuću prijetnju od eskalacije sukoba u regionu.

Zapadne zemlje već neko vrijeme razmatraju opcije kako da sigurno evakuišu svoje građane iz Libana ukoliko dođe do izbijanja sveobuhvatnog rata. Kao potencijalna utočišta za desetine hiljada ljudi, posmatraju se Kipar i, moguće, Turska.

Francuska, koja u Libanu ima oko 20.000 svojih državljana, poslala je nosač “Dixmude” iz vojne luke u Tulonu. Ova akcija je dio šireg plana za pripremu evakuacije i pružanje pomoći u slučaju pogoršanja situacije na terenu.

Možda će Vas zanimati i:

Ova akcija dolazi u trenutku kada raste zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha na sjevernoj granici Libana, što bi moglo dovesti do potrebe za evakuacijom stranih državljana iz te zemlje.

Izraelska vojska već je izvela ograničene i ciljane napade na položaje Hezbolaha, a snimci prikazuju jedinice 98. elitne padobranske divizije i 7. oklopne brigade kako ulaze na libansku teritoriju. Sukobi između izraelskih snaga i Hezbolaha eskaliraju u južnom Libanu, a postoje ozbiljni strahovi da bi situacija mogla prerasti u sveobuhvatni rat.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button