Valter Tuzlanski

Koliko su sigurni proizvodi u BiH: Sa bh. s tržišta povučeni keksi iz Srbije, voda iz Hrvatske…







U Bosni i Hercegovini sve je više proizvoda koji kvalitetom ne zadovoljavaju postavljene standarde, zbog čega se moraju povući s polica, a među njima su hrana i piće.

Unatoč činjenici da potrošači u Bosni i Hercegovini od proizvoda koje kupuju očekuju određenu kvalitetu, što podrazumijeva njihovu ispravnost, sigurnost i pouzdanost te pristupačnu cijenu, na domaćem tržištu često se pojavljuju proizvodi koji su sušta suprotnost, tj. daleko od sigurnog, prenosi Večernji list BiH .

Možda će Vas zanimati i:

Preventivno povlačenje

Agencija za sigurnost hrane BiH obaviještena je o preventivnom povlačenju keksa „Najljepše želje noisette“ 145 g, a potrošači koji su kupili navedeni proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto gdje će im biti vraćen novac.

Kako je pojašnjeno iz Agencije, s tržišta Bosne i Hercegovine zbog moguće prisutnosti stranih tijela povlače se sljedeći proizvodi: NŽ keksi noisette 145 g, serija 1207483391, s rokom upotrebe do 8.5.2025., NŽ. keksi noisette 145 g, serija 1207483392, rok upotrebe 08.05.2025., NŽ keksi noisette 145 g, serija 1507483391, rok upotrebe 11.05.2025., NŽ keksi noisette 145 g, serija 1507483392, rok upotrebe 11.05. 2025

Proizvođač navedenih proizvoda je Atlantic Štark doo Beograd. Agencija je sve raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim tijelima na daljnje postupanje.

Pozivaju se potrošači koji su kupili navedene proizvode da iste vrate na prodajno mjesto, gdje mogu ostvariti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda , poručuju iz Agencije.

Agencija je također nedavno objavila da je u bh na tržište isporučenu vodu podrijetlom iz Hrvatske koja može biti štetna za zdravlje. Agencija za sigurnost hrane BiH tada je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište isporučena izvorska voda porijeklom iz Hrvatske u kojoj je utvrđena prisutnost crnog taloga na dnu boce. vizualno potvrđen službenim kontrolama.

Kako su tada naveli, naziv proizvoda je “Studena 1,5 l” marke Studena, zemlja podrijetla je Hrvatska, a može utjecati na zdravlje ljudi. Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani (“Službeni glasnik BiH”, broj 50/04), priopćeno je ranije iz Agencije.

S polica trgovina u BiH povučena je i bezglutenska tjestenina iz Rumunjske jer je utvrđeno da sadrži nedopuštene količine mikotoksina deoksinivalenola.

Prije nekoliko mjeseci na tržište BiH je isporučen konzervirani grah iz Italije u kojem je utvrđeno prisustvo mišjih dijelova, a pravovremenom reakcijom nadležne agencije povučen je s polica. Povučeni su i proteinski krekeri s chia sjemenkama i lanenim sjemenkama marke Yukybio u kojima je utvrđena prisutnost nedeklariranih mliječnih proteina, kao i raženo brašno podrijetlom iz Litve u kojem je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine okratoksina A .

Djeca su također izložena

Osim hrane, sve je više proizvoda koji predstavljaju rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili ozljeda, a sve su češće na popisima i dječje igračke.

Tako su tri modela igračaka laserskih pušaka i dvije vrste laserskih pokazivača posljednji na popisu povučenih proizvoda, priopćeno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, jer predstavljaju opasnost od ozljeda oka i oštećenja vida.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button