BiH

Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv za učešće na Samitu Brdo-Brioni procesa




Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatilo je poziv predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednice Slovenije Nataše Pirc-Musar, upućen članovima Predsjedništva za učešće na Samitu Brdo-Brioni procesa, koji će biti održan 8. oktobra u Tivtu, Crna Gora.

Predsjedništvo je donijelo i Odluku o upućivanju poziva predsjedniku Bugarske Rumenu Radevu za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine.

Također je donesena Odluka o prihvatanju Ugovora broj 1. o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 12. aprila 2022. godine (GrCF2 W2 Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i Odluka o prihvatanju Ugovorа broj 1. o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 1. februara 2023. godine (GrCF2 W2 E2 Tramvajska pruga Ilidža – Hrasnica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjedništvo je prihvatilo Amandman broj 1. na Ugovor o finansiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II) zaključen od i između Bosne i Hercegovine (zajmoprimac), Republike Srpske (promoter) i Evropske investicione banke (banka), 17. decembra 2019. godine u Sarajevu i 20. decembra 2020. godine u Banjoj Luci (Ugovor o finansiranju) – broj operacije (SERAPIS Nº): 2018-0281; broj Ugovora (FI Nº): 90.345.

Donesena je i Odluka o prihvatanju Sporazuma o saradnji na zajedničkoj realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Ruma – Šabac – Loznica (Republika Srbija) – Zvornik – Tuzla – Doboj (Bosna i Hercegovina) između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o davanju odobrenja za zaključivanje i određivanje potpisnika Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Tužilaštva BiH i Generalnog tužilaštva Kraljevine Španije, te Odluku o prihvatanju Sporazuma između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata o unapređenju i zaštiti investicija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button