Zanimljivosti i zabava

Pet načina da ostavite pozitivan utisak prvi dan na novom poslu













Uspjeli ste – dobili ste posao za koji ste se trudili! Nakon svog napornog rada na usavršavanju vašeg CV-a, prolaska kroz procjene i briljiranja na intervjuu, konačno možete uživati u plodovima svog rada.

Međutim, ovo je samo početak vašeg puta.

Vaš prvi dan na novom poslu može biti i uzbudljiv i preplavljujući. Sticanje novih znanja, upoznavanje novih lica, prikazivanje vaših vještina i osvajanje poslodavca, postoji mnogo stvari koje treba upiti i ostvariti.

Vaš prvi utisak će postaviti ton za vaše vrijeme u kompaniji, pa je ključno da ovaj dan dočekate s povjerenjem i pripremljenošću. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspijete u svojoj novoj ulozi i da odlično započnete.

Uradi „domaći zadatak“
Istraživanje prije nego što počnete s radom može vam pomoći da počnete na pravi način. Saznajte što više o svojoj ulozi, kulturi kompanije i kako ćete se uklopiti u ukupnu strategiju vaše organizacije.

Pripremite nekoliko promišljenih pitanja za prvi dan. Ovo mogu biti pitanja o dinamici tima, prioritetima projekta ili ciljevima kompanije. Osim što pokazuje inicijativu i spremnost na učenje, postavljanje pitanja takođe pokazuje vašu posvećenost da od početka doprinosite na značajan način.

Pripremite kratki uvod
Biti „novajlija“ na radnom mjestu može biti zastrašujuće, ali zapamtite, svako je nekada bio početnik. Menadžeri će vas obično predstaviti članovima tima, ali ako to ne učine, trebalo bi da napravite prvi korak. Jedna stvar koja može olakšati ovaj proces je priprema kratkog uvoda.

Kratki uvod je brzi način da se predstavite. Držite ga kratkim i sažetim ne duže od 30 do 60 sekundi. Možete govoriti o tome ko ste, šta ćete raditi u novoj ulozi i o vašem radnom iskustvu. Drugi ključni detalji mogu uključivati objašnjenje zašto ste odlučili da promijenite posao i šta se nadate da ćete donijeti timu.

Na taj način, vaše kolege će vas bolje upoznati i moći ćete da izgradite profesionalne odnose. Nedjelju dana prije nego što počnete novi posao, pokušajte da vježbate svoj uvod kod kuće kako biste bili sigurni da je precizan.

Odgovarajuće oblačenje
Kada upoznajete ljude prvi put, način na koji izgledate je veoma važan. Zato treba da se pridržavate kodeksa oblačenja kompanije koji vam je predočen tokom intervjua.

Ako niste sigurni šta da obučete, bolje je da budete previše sređeni nego previše ležerni. Za muškarce to obično znači nošenje odijela ili lijepih pantalona i košulje, dok žene mogu izabrati suknju ili pantalone u kombinaciji sa bluzom ili džemperom. Prikladno oblačenje će povećati vaše samopouzdanje i ostaviti pozitivan utisak na druge.

Budite tačni
Pobrinite se da ne zakasnite na posao. Dolazak nekoliko minuta ranije ili tačno na vrijeme pokazuje vašem poslodavcu i kolegama da ste pouzdani i odgovorni. Poštovanje vremena je takođe znak profesionalizma.

Podesite alarm i unaprijed planirajte svoj put. Ako vozite ili koristite javni prevoz, provjerite koliko će vam vremena trebati i dodajte malo dodatnog vremena za svaki slučaj. Bolje je da stignete ranije i imate vremena da se smjestite pre nego što počnete dan, nego da žurite i bude vam stresno.

Upoznajte svoje kolege
Početak novog posla nije samo predstavljanje kroz kratak uvod; radi se o uspostavljanju značajnih veza sa svojim timom od prvog dana. S obzirom na to da trećinu svog života posvećujemo poslu, važno je da se dobro slažete s ljudima s kojima ćete biti svakodnevno. Dobre veze ne samo da čine posao prijatnijim, već olakšavaju saradnju i obavljanje zadatka.

Da biste saznali više o svojim novim kolegama, počnite razgovore postavljanjem nekih pitanja za „razbijanje leda“ i obratite pažnju na ono što imaju da kažu. Vaše kolege su ključni dio vašeg sistema od trenutka kada se pridružite timu, pa im pokažite da ste zainteresovani za povezivanje.

Prvi utisak na novom poslu svodi se na uloženi trud i vrijeme. Bilo da se radi o istraživanju kompanije, izradi solidnog kratkog uvoda, prikladnom oblačenju, tačnosti ili povezivanju s kolegama, svaki korak igra ključnu ulogu u vašem uspjehu. Iako ne možete kontrolisati sve što se dešava prvog dana, malo pripreme i doza samopouzdanja će vam pomoći.

Imate cijelu karijeru pred sobom, a prvi dan je samo mali dio toga. Kako vrijeme prolazi, imaćete mnoge prilike da pokažete svoje sposobnosti i izgradite jače veze sa svojim timom. Početak novog posla sa pozitivnim utiskom može uticati na cijelo vaše radno iskustvo.



Izvor
forbes

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button