PreporučujemoZanimljivosti i zabava

Izvedbom u Teočaku, Putujuće pozorište kreće na Ljetnu turneju










Izvedbom dječije predstave “Ribar i zlatna ribica” u Teočaku započela je Ljetna turneja Putujućeg pozorišta. Predstava je izvedena u sklopu manifestacije “Lijepo je doći u svoju čaršiju”, kojom lokalne organizacije i aktivni pojedinci nastoje ponuditi građanima općine Teočak različite kulturne sadržaje tokom ljetnih dana.

“U okviru kulturno-zabavne manifestacije „Lijepo je doći u svoju čaršiju“ u Teočaku, izvedena je predstava “Ribar i zlatna ribica” u organizaciji centra za edukaciju, dijalog i umjetnost Art centar Ankata. Ovakvi događaji imaju posebnu važnost za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koji žive u sredinama koje ne posjeduju adekvatne institucije kulture i kulturne programe u njihovim mjestima”, ističe predsjednik BZK “Preporod” Teočak, Enes Avdičević.

Putujuće pozorište je program razvijen 2021. godine od strane Art Centra Ankata, a do danas organizovano je oko 200 izvođenja pozorišnih predstava u oko 120 zajednica Tuzlanskog kantona, Brčko Distrikta i entiteta RS. Više o Putujućem pozorištu, kazala je Sadika Avdić, magistrica umjetnosti – glumica i jedna od osnivača Art Centra Ankata.

“Putujuće pozorište je odgovor na potrebu da se pozorišna umjetnost učini dostupnom svima, stanovnicima sela i stanovnicima grada podjednako. Ideja je nastala 2020. Godine u lukavačkoj mjesnoj zajednici Bikodže, gdje smo u razgovoru sa lokalnim aktivistima saznali da, i pored odgovarajuće infrastrukture, u Bikodžama pozorišna predstava nije izvedena najmanje 20 godina. Mi smatramo da je konzumiranje pozorišnog sadržaja potreba svakog čovjeka, bio on svjestan toga ili ne, a da je nedostatak pozorišnog sadržaja u manjim sredinama prije svega sistemska diskriminacija, a onda i jedna vrsta pogubnosti za društveni, intelektualni i duhovni razvoj pojedinca i zajednice. Putujuće pozorište se primarno fokusira na produkciju pozorišnih predstava za djecu. Naše predstave za djecu su zabavne, interaktivne i edukativne, usmjerene ka društvenom i moralnom oplemenjivanju najmlađih.”

Izvođenjem predstave za djecu “Ribar i zlatna ribica” u Teočaku, Putujuće pozorište kreće na Ljetnu turneju. Predstava je nastala po motivima bajke “Ribar i njegova žena” braće Grim, a u predstavi igraju Melisa Smajić, Luka Spasojević i Ermin Avdić, dok režiju potpisuje Sadika Avdić.

“Predstava govori o ljudskoj potrazi sa srećom na ovom svijetu. Kroz zabavnu interakciju i dramsku igru, predstavom želimo skrenuti pažnju djeci kako traženje sreće i zadovoljstva isključivo u materijalnim, prolaznim stvarima vrlo brzo čovjeka dovede do pohlepe, a onda mu prijeti opasnost da sreću nikada ne pronađe. Predstava je namjenjena za djecu uzrasta od 6 do 12 godina. Djeca u ovom periodu formiraju svoju sliku o svijetu, te se nadamoda ćemo doprinijeti da se ta slika formira na bazi pozitivnih moralnih i društvenih vrijednosti. ”, Ermin Avdić, glumac u predstavi i predsjednik Art Centra Ankata.

Zahvaljujući entuzijazmu i angažmanu pojedinaca, organizacija i ustanova na lokalnom nivou, u sklopu Ljetne turneje, Putujuće pozorište će posjetiti osam zajednica Tuzlanskog kantona. Putujuće pozorište poslije Teočaka dolazi u Prokosoviće, Kalesiju, Malu Brijesnicu, Dragunju, Srebrenik, Tinju i Hrvate. Iz Art Centra Ankata navode da očekuju potvrdu iz još nekoliko zajednica Tuzlanskog kantona.



Back to top button