Zanimljivosti i zabava

Počela prva Helem Nejse Talent Akademija! Pisanje, muzika, dizajn, novinarstvo i IT u fokusu










Svečanim otvorenjem u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina, počela je prva Helem Nejse Talent Akademija – sedmodnevna ljetna škola iz oblasti kreativnih industrija.

Na više od 10 lokacija u Sarajevu, 60 mladih kreativaca iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore imat će priliku razvijati svoje znanje i vještine iz pet oblasti: kreativno pisanje, muzička produkcija, grafički dizajn i animacija, novinarstvo i novi mediji te odgovorno programiranje.

Foto: Sulejman Omerbašić

Punu podršku u tome će im pružiti čak 55 predavača i panelista, među kojima su i široj javnosti poznata imena poput Aleksadra Stankovića, Damira Šagolja, Svetislava Jovanova, Bojana Hadžihalilovića, Selme Alispahić…

„Sretni smo i zadovoljni što svjedočimo početku prve a vjerujemo ne i posljednje Helem Nejse Talent Akademije. Posebno nam je drago zbog velikog odaziva na konkurs, tokom kojeg smo za polaznike i polaznice odabrali 60 talentovanih, perspektivnih i vrijednih ljudi iz cijele regije. Sa njima će tokom sedam dana raditi 55 predavača, vrhunskih stručnjaka u svojim domenama koji će podijeliti svoja znanja i iskustva sa budućim profesionalcima u oblastima kreativnih industrija. Duboko vjerujemo da kreativne industrije imaju veliki potencijal da doprinesu društvu i utječu na pozitivne promjene.“ – poručuju iz Helem Nejse kolektiva.

Katarina Mirić je polaznica programa Novinarstvo i novi mediji i u Sarajevo je došla iz Splita. Kaže kako je ovo jedistvena prilike za rad na sebi, ali i upoznavanje novih ljudi, širenje mreže poznanstava te izlazak iz zone komfora.

„Različiti karakteri, različiti ljudi, različite zemlje, tradicije i kulture… Sa mnogim ljudima sam razgovarala i shvarila sam: da nije ove Akademije, ko zna kada bih imala priliku na jednom mjestu upoznati toliko različitih ljudi, dijeliti znanja, mišljenja i iskustva. Ovo je prva Akademija i nadam se da će ih biti još u budućnosti. Vjerujem da će biti izvrsno ovih sedam dana, ali i narednih godina.” – rekla je Katarina.

Na sesijama kritičkog mišljenja, polaznici će kroz panel diskusije i otvorene razgovore, propitati teme aktivizma, slobode govora, govora mržnje, hip hopa kao platforme za društveni angažman, a posebnu pažnju u najavi izazvao je panel “Bruca Braca Bruda Brada: umjetnost, publika i utjecaj na društvo”.

„Kreativne industrije i talenti mladih čine ključne faktore u rastu savremenih ekonomija, kao i društvenom napretku. Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno na svoju kreativnu industriju i njenu moć da uzburkava i inspiriše društvo. Veliko nam je zadovoljstvo da radimo sa Helem Nejse na ovoj Talent Akademiji koja obuhvata mlade cijelog regiona, sa svim njihovim unikatnim perspektivama.“ – izjavio je Neil Kavanagh, otpravnik poslova Britanske ambasade u BiH, koji se obratio na svečanom otvorenju.

Program Akademije je počeo je danas i trajat će do 10. avgusta. Pored teoretskih predavanja, polaznici će imati priliku čuti iskustva etabliranih profesionalaca iz industrije, raditi praktične radove te posjetiti muzičke studije, novinarske redakcije i uspješne regionalne firme.

Helem Nejse Talent Akademija organizuje se u sklopu projekta koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kroz UK International Development.



Izvor
Forbes

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button