SvijetVijesti

SAD: Ukrajina ispravno koristi američko oružje










Oružje koje Ukrajina dobija za suzbijanje ruske agresije pravilno se koristi, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller tokom brifinga za novinare. Nije bilo slučajeva da je oružje palo u pogrešne ruke.

Od januara 2021. SAD su uložile više od 44.5 milijardi dolara u sigurnosnu pomoć suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. To uključuje više od 43.9 milijardi dolara od kada je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022., rekao je.

Najnovija runda sigurnosne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 325 miliona dolara objavljena je 21. septembra. Paket uključuje 128 miliona dolara u novom oružju i opremi i 197 miliona dolara u vojnoj pomoći prema prethodno odobrenim povlačenjima. Miller je naglasio da SAD ima ključne procedure za odgovornost oko pružanja američkog oružja i vojne pomoći Ukrajini.

“Imamo važne mehanizme odgovornosti za američko oružje i američku vojnu pomoć koju isporučujemo Ukrajini,” rekao je Miller. “Imamo stroge mehanizme nadzora koje smo uspostavili. To se također odnosi na humanitarnu i ekonomsku pomoć koju smo pružili. I u ovom trenutku nismo vidjeli nikakvo preusmjeravanje tog oružja.”



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button