BiH

Tužilaštvo i policija istražuju kako se zapošljavalo u Autocestama FBiH










Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federalna uprava policije istražuju zapošljavanje u Javnom preduzeću Autoceste FBiH, potvrđeno nam je iz ovih institucija.

– U decembru prošle godine zaprimili smo anonimnu krivičnu prijavu u vezi sa zapošljavanjem u JP Autoceste FBiH, koju smo odmah proslijedili nadležnom Tužilaštvu HNK. Od Tužilaštva HNK smo 25. januara dobili zahtjev za provjeru informacija navedenih u krivičnoj prijavi i trenutno je u toku taj postupak, rečeno nam je iz FUP-a, uz napomenu da se radi o veoma šturoj prijavi, bez mnogo konkretnih podataka.

Sličnu informaciju smo dobili i iz Tužilaštva HNK.

– Možemo potvrditi da smo zaprimili krivičnu prijavu u vezi sa zapošljavanjem u JP Autoceste FBiH i trenutno su u toku provjere istinitosti navoda iz krivične prijave, rečeno nam je u Tužilaštvu HNK.

Podsjećamo, FUP je od JP Autoceste zatražio podatke o tome da li su određene osobe uposlenici u ovom preduzeću, te da li je pri njihovom zapoljavanju ispoštovana zakonom predviđena konkursna procedura. Među sedam imena je i izvršni direktor JP Autoceste FBiH Mirsad Nikšić, inače brat bivšeg premijera FBiH i aktuelnog predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića.

Mirsad Nikšić je zaposlen na navedenu funkciju upravo u vrijeme kada je njegov brat Nermin bio premijer. Zanimljivo je da je nakon tog imenovanja Nermin Nikšić izjavio kako on nije ni bio na sjednici kada se glasalo o zapošljavanju njegovog brata, jer je išao u toalet.

Ostale osobe za koje FUP traži informacije o zapošljavanju su Mija Glamuzina, Stipo Batinović, Dario Dolo, Katica Vranjkić, Davor Pravdić i Zlatan Lovrić.

Izvor: Oslobodjenje.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button