SvijetVijesti

Netanyahu prije pregovora o prekidu vatre poslao poruku: “Jedna stvar vam je jasna”










Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovo je pozvao Hamas na ustupke prije daljnjih pregovora o novom prekidu vatre i povratku talaca iz Gaze.

“Ulažemo velike napore da uspijemo, ali jedna stvar vam je jasna – nećemo kapitulirati pred lažnim zahtjevima Hamasa,” rekao je desničarski političar u govoru u Tel Avivu u nedjelju navečer, prenosi Dpa.

Izrael u nedjelju nije poslao pregovarački tim na pregovore u Kairu s ciljem postizanja prekida vatre u Gazi i razmjene talaca, dok je izaslanstvo Hamasa bilo u glavnom gradu Egipta.

Izrael, između ostalog, traži popis talaca koje još drži Hamas prije nego što pristane sudjelovati u pregovorima u kojima posreduju SAD, Egipat i Katar.

Netanyahu je rekao da je prerano reći hoće li postojati čvrst okvir za dogovor u sljedećih nekoliko dana.

Izrael također želi utvrditi palestinskih zatvorenika Hamas želi na slobodi za svakog oslobođenog taoca. Prema nedavnim medijskim izvješćima nacrt sporazuma o kojem se raspravljalo posljednjih dana mogao bi omogućiti razmjenu 40 talaca za 400 Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Ali Netanyahu je rekao da još nije dobio zadovoljavajuće odgovore, a odbacio je i “međunarodni pritisak da se rat prekine” prije nego što Izrael postigne sve svoje ciljeve.

Sa ili bez dogovora, “borit ćemo se do potpune pobjede,” rekao je Netanyahu.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button