SvijetVijesti

Evropska unija proširuje sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Ministri vanjskih poslova EU načelno su se sinoć složili da prošire sankcije Iranu nakon napada na Izrael, rekao je danas visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

EU je ranije u više navrata uvodila sankcije protiv Irana, zbog jačanja oružja za masovno uništenje, kršenja ljudskih prava i isporuke dronova Rusiji.

Međutim, nekoliko članica EU-a zatražilo je proširenje sankcija zbog bespilotnih letjelica kako bi pokrile isporuke projektila njihovim saveznicima.

“Postigli smo politički dogovor da se postojeće sankcije za bespilotne letjelice povećaju i produže kako bi se pokrile rakete i njihovo eventualno prebacivanje u Rusiju,” istaknuo je Borrell nakon sastanka EU diplomata u Luksemburgu.

Prema njegovim riječima, sankcije bi se trebale proširiti na isporuke bespilotnih letjelica i projektila ne samo Rusiji nego i drugim saveznicima u regiji.

Podsjećamo, 13. aprila Iran je napao Izrael sa više stotina bespilotnih letjelica i krstarećih balističkih raketa. Izrael je uzvratio na napad 19. aprila.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button