BiH

Poruka Fondacije CPI građanima: „To je vaš novac!“










U Sarajevu će se, u organizaciji fondacije CPI, u srijedu, 11. oktobra, na platou ispred BBI centra, u trajanju od 11:00 do 18:00 sati, održati ulična akcija “To je vaš novac!”.

Građanima će na platou biti predočena gomila novca, oko 40 milijuna maraka, što je iznos koji se prosječno svakog dana potroši u Bosni i Hercegovini, iz budžeta i vanbudžetskih fondova.

Skoro sav taj novac državi stavljaju na raspolaganje građani, kroz poreze, doprinose i oporezovanu svakodnevnu potrošnju na robe i usluge. Država sa svoje strane, na svim nivoima, od općina i gradova do državnog nivoa malo i nedovoljno čini da o toj potrošnji izvještava građane na njima razumljiv način.
Građani i građanke, poduzetnici i poduzetnice, koji su i financijeri države i korisnici njenih usluga, ni na koji način nisu uključeni u budžetski ciklus i oni sami moraju inzistirati da se takvo stanje izmijeni.

Pozivamo vas da izvijestite javnost o ovom događaju, na dan održavanja poslat ćemo vam više podataka, kratku izjavu i nekoliko fotografija instalacije/performansa. Vrijeme predviđeno za izjave je od 11:30 do 12:00 sati.

Ova akcija je aktivnost u sklopu Programa održivosti civilnog društva u BiH koji finansijski podržava USAID.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button