Lifestyle

Pet načina pomoću kojih možeti smanjiti svoje mjesečne troškove u domaćinstvu

Vrijedni savjeti


Često vam nedostaje novca iako redovno dobijate naknadu za vaš rad na poslu? Ukoliko imate ovakve problem pomoću ovih pet načina naučite kako smanjiti mjesečne troškove.

Jednom kada naučite kako raspolagati stečenim novcem te gdje i kako uštedjeti, život će vam odjednom postati puno lakši te ćete konačno moći priuštiti sve ono što ranije niste.

Možda će Vas zanimati i:

Isključiti električne uređaje kada nisu u upotrebi

Izbjegavajte rad električnih uređaja u ”stand by” načinu rada kad god je to moguće. Isključi TV prilikom dužih izbivanja iz kuće. ”Stand by” način rada kod raznih kućanskih uređaja, a posebno TV, troši i do 6 posto električne energije u domaćinstvu. Također, isključujte svjetlo u prostorijama u kojima se niko ne nalazi.

Ne bacajte hranu

Veliki dio novca većina ljudi potroši na hranu, zato je važno ne kupovati namirnice koje nećete jesti. Također, ako smatrate da bacate previše hrane nakon obroka, predlažemo vam da pomno isplanirate jelovnik za sedmicu. Tako ćete tačno znati šta od namirnica kupiti. Također, možete kuhati veće količine hrane, pa višak zamrznuti i iskoristiti za dane kad ne stižete kuhati. Na taj način postoji manja vjerojatnost da ćete u nedostatku vremena naručiti dostavu ili otići u restoran, što je također velika ušteda.

Kupovati na akcijama

Bez obzira da li je riječ o odjeći, obući, kućanskim aparatima, sredstvima za čišćenje, komadima namještaja ili čak hrani, uvijek je pametno kupovati na sniženjima. Minimalno dva puta godišnje trgovine su po zakonu dužne imati velika sezonska sniženja, a tu su i super prilike poput black fridaya te prazničih, sedmičnih i mjesečnih akcija na kojima se zaista može uštedjeti.

Prati svoje mjesečne troškove

Zapišite stalne mjesečne troškove kako bi znali koliko novca morate na početku mjeseca odvojiti, a s kojim iznosom uistinu raspolažete. Zapisuj koliko ste potrošili u trgovini, koliko ste novaca taj mjesec izdvojili na novu odjeću, a koliko na ručkove u restoranima. Na taj način ćete lako uočiti na što najviše odlazi vaš novac i što možete promijeniti da ga zadržite u svom novčaniku.

Otvorite štednju

Kad smo već kod štednje, ona je zadnji, ali ne i najmanje važan način na koji možete preuzeti kontrolu nad svojim finansijama i doći do veće svote novca. Već smo otkrili načine na koje možete uštedjeti novac, no pravo je pitanje kako ćete njime upravljati. Ako odmah sutradan potrošite sav novac koji ste uštedjeli, to će vjerojatno zadovoljiti vaše trenutne potrebe, no to dugoročno nije najmudriji potez. Predlažemo vam da mjesečno odredite iznos koji planirate staviti na stranu i uplatite ga na štednju.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button