Lifestyle

Najava: Međunarodni Gastronomy Festival “BH Dukat Okusi Hercegovine” 2016










Udruženje gastronoma “Gastro kutak” iz Sarajeva, u saradnji s grupacijom MCI i hotelom “Park” Široki Brijeg i ove godine organizuje 5. Međunarodni Gastronomy Festival “BH Dukat Okusi Hercegovine”.

Manifestacija će se održati u hotelu “Park” u Širokom Brijegu u razdoblju od 23. do 26. novembra 2016. godine.

Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se preko 120 vrhunskih majstora kulinarstva iz sedam zemalja: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske i zemlje domaćina Bosne i Hercegovine.

U dva dana oni će pokazati svoje umijeće u slastičarstvu (artistika i torte), pravljenju nacionalnog jela na moderan način, pravljenju jela od ribe i restoranskog deserta, a finalisti će se za medalje boriti pripremajući od zadanih namirnica predjelo, glavno jelo i desert u samoj završnici Festivala.

bh-dukat-2

Kompletno takmičenje i stručni sud, te odluku o pobjednicima donijeti će sedamnaestočlani internacionalni stručni žiri, sastavljen od vodećih europskih kulinarskih autoriteta.

Kao počasni predsjednik žirija u radu festivala sudjelovati će i uvaženi gospodin Stevo Karapandža, doajen svjetske gastronomske scene, široj publici poznat kao voditelj iznimno popularne TV emisije “Male tajne velikih majstora kuhinje”.

Na ovogodišnjem Festivalu će se okušati i mladi kuharski talenti, učenici srednjih ugostiteljskih škola iz regije.

Cilj Festivala je promocija gastronomske kulture, BiH privrednih i turističkih potencijala, domaće proizvodnje, a posjetitelji će oba dana moći uživati u svim atraktivnim sadržajima uz raznolike degustacije i bogat kulturno-zabavni program.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button