Kultura

Teatar Kabare Tuzla otvara sezonu Festivalom premijera










Festival premijera označiće početak teatarske sezone u Teatru Kabare Tuzla. Radi se o festivalu na kome će biti premijerno prikazano čak 5 predstava, koje su rezultat istraživačkog i umjetničkog rada mladih glumaca, članova ansambla, i koje su ujedno i njihovi magistarski radovi.

Ovo je praznik, jedno ushićenje u našem Teatru. Ove magistarske predstave su vrijedan i jedinstven umjetnički kapital“, rekao je direktor Festivala, profesor Vlado Kerošević.

Možda će Vas zanimati i:

Publika će imati imati priliku ocijeniti predstave, te će na kraju festivala biti proglašena najbolja predstava prema mišljenju publike.

Prva od 5 predstava, koja će i otvoriti prvi Festival premijera, jeste „Bosanska kraljica“, prema tekstu Marice Petrović. Katarinu Kosaču, posljednju bosansku kraljicu, utjelovila je Ivana Milosavljević.

Bilo je teško ući u lik jedne takve povijesne ličnosti. Odgovornost je ogromna, kako na meni, tako i na profesorici Petrović, ali evo uspjeli smo sve uskladiti i uz moj umjetnički pristup i njeno iskustvo, izvesti ovu monodramu“, objasnila je Ivana.

Osim Ivane, svoje magistarske predstave igraće i Alisa Brkić i Damir Mahmutović, Nina Terzić, Emina Goletić, te Irfan Kasumović.

Prema riječima mentora i komentora ovih talentovanih mladih glumaca, narednih pet petaka, svi ljubitelji pozorišta imati će priliku pogledati sjajne pozorišne predstave.

„Bosanska kraljica“, Ivane Milosavljević igra 23. septembra, dok kroz 7 dana, 30. septembra Irfan Kasumović braniće svoj magistarski rad predstavom  „Rod i Dom“, Safeta Sijarića, u dramatizaciji Hasana Džafića. Trećeg festivalskog petka, 07. oktobra Alisa Brkić i Damir Mahmutović, izvesti će komediju “Gretica str.89”, koja govori o teatru “iznutra” i o elementima patnje i težine umjetničkog stvaralaštva.

Ideja za realizaciju ove predstave traje jos od 2013. godine. I meni i Damiru je drago da smo čekali do sad, jer smo dovoljno sazreli, pa bolje možemo shvatiti ovu tematiku, a samim tim i bolje odigrati predstavu”, rekla je Alisa Brkić.

Večer 14. oktobra rezervisano je za predstavu Nine Terzić “Bella EUropa”, na temu identiteta bosanskog čovjeka, dok je posljednje festivalsko veče rezervisano za duodramu “Bračna igra”, u kojoj igraju Emina Goletić i Adnan Mujkić.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button