KulturaVijesti

Art&Light Festival 2023 – Spoj umjetnosti i svjetlosti kojeg morate vidjeti!

Neizostavne instalacijeUdruženje KulturaMedia, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, LightBastards i Blow Up, najavljuje drugi po redu Art&Light Festival koji će se održati od 29. decembra 2023. do 2. januara 2024. na lokacijama Radićeva i Trg Susan Sontag u Sarajevu.

Ovogodišnji festival obećava nevjerojatan doživljaj koji se ističe među festivalima svjetla.

Možda će Vas zanimati i:

Nije samo riječ o svjetlu; Art&Light Festival je pozornica na kojoj umjetnici izražavaju svoju kreativnost kroz svjetlost, stvarajući umjetnička djela koja prenose priče, emocije i različite dimenzije umjetničkog izraza.

Festival će ugostiti izvanredne umjetničke instalacije u saradnji s umjetničkim institucijama iz Ljubljane, Zagreba, Dubrovnika, Tuzle i Hamburga. Saradnja s Light Guerrillom, JU Muzejem istočne Bosne Tuzla, KRASS Kultur crash festivalom, Festivalom svjetla Zagreb i LumiArt Festivalom obećava posjetiteljima jedinstveno iskustvo umjetničke kreativnosti spojene sa spektakularnim svjetlosnim prikazima.

Posebno iznenađenje ovogodišnjeg festivala predstavlja prva svjetlosna instalacija koju su zajedno kreirali studenti Akademije likovnih umjetnosti ‘Lightbastards’ i priznati umjetnik Matej Bizovičar. Ova saradnja pruža priliku mladim talentima da izraze svoju kreativnost i inovaciju kroz svjetlosne umjetničke radove.

Art&Light Festival ne bi bio moguć bez velikodušne podrške Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Visit Sarajevo, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Općine Centar i Ambasade Republike Njemačke u BiH i Ambasade Republike Slovenije u BiH.

Svečano otvorenje 29. decembra 2023. u 18 sati počinje svjetlosnim performansom u Radićevoj, a nastavlja se na Trgu Susan Sontag u 20 sati s interaktivnim 3D mappingom.

Festival će trajati od 29.12.2023. do 2.1.2024., pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u umjetnosti i svjetlosti tokom različitih događanja i aktivnosti.

Art&Light Festival povezuje umjetnost i svjetlost, stvarajući nezaboravno iskustvo za ljubitelje kulture i sve one željne otkrivanja novih dimenzija umjetničkog izraza. Organizira ga KulturaMedia, organizacija posvećena promicanju kulture i umjetnosti kroz različite događaje i projekte.

O KulturaMedia:

KulturaMedia je organizacija posvećena promicanju kulture i umjetnosti kroz različite događaje i projekte. U saradnji s partnerima, nastojimo stvarati inspirativna iskustva koja povezuju zajednicu s umjetnicima i njihovim radom. Art&Light Festival jedan je od naših ključnih događaja, a radujemo se zajedničkom dijeljenju ljubavi prema umjetnosti i svjetlu.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button