Vijesti

PITANJE DANA: Vjerujete li Centralnoj izbornoj komisiji?










U nedjelju, 2. oktobra, u BiH su se održali lokalni izbori na kojima se za svoje mjesto načelnika, gradonačelnika ili vijećnika borilo 30.445 kandidata. Prvi opći izbori u poslijeratnoj BiH održani su 1996. godine, a sljedeće godine su održani i lokalni izbori. Tada je zabilježena najveća izlaznost koja je već na sljedećim lokalnim izborima naglo opala.

Na izborima koji su održani izašlo je 53,88 posto registriranih birača. Baš kao i prethodnih godina u RS-u je izlaznost bila nešto veća (59,49 posto) nego u FBiH (50,61).

Kada se govori o izborima, ne mogu, a da se ne spomenu i nepravilnosti koje su bile tokom samih Lokalnih izbora.

Izborni dan proveden je u skladu sa zakonom, izuzev Stoca gdje su izbori prekinuti zbog velikog broja incidenata i slučajeva ispoljavanja nasilja, zaključak je Koalicije “Pod Lupom”, dok smo u Sarajevu imali i ponovno prebrojavanje glasova iz Srebrenice.

KOJOVIĆ: GLASOVI IZ TUZLE MORAJU IĆI NA PONOVNO BROJANJE

Nakon održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, na čelu nekoliko općina bit će načelnice.

KOJOVIĆ: GLASOVI IZ TUZLE MORAJU IĆI NA PONOVNO BROJANJE

Prema zvaničnim podacima Gradske izborne komisije Tuzla pravo glasa ima 113.518 registrovanih građana, dok mnogi naši za nelogičnost uzimaju čitanjenicu da Tuzla po posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine ima  110.979 stanovnika.

Svoju građansku dužnost obavilo je 54.073 građana.

KOJOVIĆ: GLASOVI IZ TUZLE MORAJU IĆI NA PONOVNO BROJANJE

Nakon svih spoznaja koje smo u proteklim mjesecima pratili, kao pitanje dana vas, dragi naši Kameleonci pitamo, VJERUJETE LI CENTRALNOJ IZBORNOJ KOMISIJI, IZBORNOM PROCESU U BiH?



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button