BiHVijesti

Konaković: Na sjednici vlada BiH i RH veliki broj projektnih tačaka










Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izjavio je da sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, koja će biti održana sutra u Zagrebu, ima obiman i ozbiljan dnevni red te da ima najviše tačaka koje su konkretni infrastrukturni projekti.

– Sutra imamo 15 projektnih tačaka, među kojima je međugranična saradnja, kontrola granica, mostovi, ceste i ozbiljni infrastrukturni projekti – kazao je.

Dodao je da ima nekoliko tačaka koje se tiču sukcesije iz SFRJ, saradnje na području diplomatskog usavršavanja, kao i o problemu Trgovske gore.

– Nemamo ponuđena rješenja, ali od te teme ne odustajemo i naša će se diplomatija time baviti – kazao je.

Istakao je da je vrlo pozitivno iznenađen kvalitetom predloženih tačaka.

– Vrlo važna sjednica, nije historijska, jer neće riješiti naše probleme, ali delegiranje ovih tačaka pokazuje spremnost s obje strane da se i te teme napokon otvaraju – kazao je.

Na pitanje šta će biti sa građanima BiH u kampovima u Siriji, Konaković je danas na pres-konferenciji kazao da je to sigurnosni izazov.

– Ne pristajem da se odreknemo nijednog Bosanca i Hercegovca u svijetu i da ne učinimo sve za te porodice – kazao je.

Tvrdi da će insistirati na rješavanu tog problema, te da je već imao sastanke sa članovima porodica.

– To je sigurnosni problem, ali on je rješiv. Ne možemo reći vraćajte ih sve redom, ali se moramo njima baviti jer su naša obaveza – zaključio je Konaković.

Osvrnuo se i na najavljenu posjetu premijer Mađarske Viktor Orban, ističući da mu je samo bitno da se poštuju institucije BiH.



Izvor
fena.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button