BiH

Konaković: Ponosan sam, jer zbog ovih slika iz Banjaluke cijeli svijet shvata našu realnost
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković, komentarisao je jučerašnji miting pod sloganom “Srpska te zove,” koji je održan u Banjaluci, a sve povodom najavljenog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Kaže kako je na jučerašnjem mitingu ‘cijeli svijet vidio sliku negatora genocida, neljudske nastupe onih koje nažalost zovemo svojim komšijama i onih sa kojima nažalost dijelimo političku stvarnost u ovoj prelijepoj zemlji.’

Dodao je kako je Dejton donio mir, ali i luđačku košulju i pravo odlučivanja i veta onima koji djecu uče da su krvnici i zločinci heroji i da generacije i dalje slave one koji su krvnički ubijali trudne žene, civile, bebe, dječake i djevojčice.

U objavi na društvenim mrežama napisao je i da je prethodno navedeno surova realnost Bosne i Hercegovine i od nje se ne smije bježati.

“Ponosan sam jer se sa njima ne valjamo u blatu svakodnevnih političkih prepucavanja i jer smo baš zbog tog izmicanja cijelom svijetu pokazali realnu sliku naše zemlje, njenu normalnu i paranormalnu stranu. Ponosan jer baš zbog ovih slika iz Banja Luke cijeli svijet shvata našu realnost. Važna je i slika zvanične podrške Srbije jer je na bini nekoliko predstavnika institucija ove zemlje koji su po nalogu njenog predsjednika Aleksandra Vučića stigli u Bosnu i Hercegovinu. Zajedno sa desetinama autobusa građana susjedne Srbije koji su stigli po istom nalogu,” naveo je Konaković.

“Negiraju međunarodno pravo, žive u svom paralelnom svijetu kojeg mogu zvati kako god hoće jer se u tom svijetu nikom osim njih ne živi. Spinuju jednu laž za drugom ubjeđujući i sebe same u sve konstrukcije koje godinama izmišljaju. Sad pokušavaju ubijediti cijeli svijet da se nepravda nanosi njima podsjećanjem na zločine Miloševićevog režima. Poručuju da su krivi oni što na zločine podsjećaju, a ne oni koji su zločine počinili. Kažu da je nepravda učinjena njima, a ne žrtvama genocida, njih 8372 od kojih mnoge još tražimo u masovnim grobnicama. Kost po kost.

E zato je važno da ih vidi cijeli svijet, baš ovakvim kakvi jesu, sve sa slikama Putina na većini zastava u publici. Činjenica je i da je odziv bio skroman, da možda ljudi u bh. entitetu RS shvataju da te četničke ikonografije, folklor i ratne pjesme ne plaćaju račune, da ne hrane gladna usta i ne pune frižidere,” napisao je.

Dodao je da ovakve politike i poruke građane udaljavaju od uslova života koji se nude u procesu EU integracije.

“Otišli su govornici svojim skupim limuzinama sa skupa u svoje skupocjene vile, počastili se obilnim večerama, a stvarne probleme koje ne znaju rješavati gurnuli pod tepih. Ovi u jeftinim autobusima naoružani jeftinim sendvičima na daleki put kućama u svoju surovu svakodnevnicu. Mi moramo još jače u borbu za istinu i pravdu. Ni milimetar odstupanja. Stalni oprez zbog zla koje ne spava,” napisao je.

U zaključku Konakovićevog osvrta stoji da, ukoliko neko do sada nije shvatao zašto je baš u ovim trenucima suštinski važna Rezolucija o Srebrenici, sada treba da u potpunosti razumije.

Naveo je da istinu nikad niko nije mogao zaustaviti.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button