Lifestyle

Zdravija varijanta slavnog obroka: Prženice bez mnogo ulja možete napraviti na dva načina

Probajte ovu vrstu prženica










Jednostavna, brza i ukusna jela poput prženica često su spas kada želite iskoristiti ostatke starog hljeba. Međutim, tradicionalni način pripreme prženica, koji podrazumijeva prženje u dubokom ulju, može učiniti ovaj obrok manje zdravim izborom.

Ipak, postoji način da se prženice naprave uz minimalnu upotrebu ulja, čineći ih zdravijim i pristupačnijim izborom za obrok tokom cijelog dana.

1. Zdravi sastojci za prženice

Osnovni sastojci za prženice su jednostavni i pristupačni: staro pecivo, jaja, sol i malo mlijeka. Međutim, kako biste dodali nutritivnu vrijednost ovom jelu, možete koristiti različite vrste hljeba od raženog ili integralnog brašna.

2. Prženice iz rerne: Brzo i jednostavno

Prženice iz rerne su brz i jednostavan način da se iskoristi stari hljeb uz minimalnu količinu ulja. Zagrijte rernu na 200 stepeni i umutite jaja sa solju i malo mlijeka. Zatim umočite deblje kriške hljeba u smjesu i složite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Lagano premažite tankim slojem ulja i pecite oko pet minuta s jedne strane, zatim okrenite i pecite s druge strane.

3. Prženice iz tave: Za brzi obrok

Ako želite brzinski obrok, prženice iz tave su odličan izbor. Koristite tanke kriške hljeba ili tost i pržite ih u tavi s minimalnom količinom ulja na srednje jakoj vatri. Okrećite ih dok ne porumene sa svake strane.

4. Prženice kao zdrav obrok tokom cijelog dana

Unaprijedite svoje prženice dodavanjem zdravih sastojaka poput avokada, paradajza ili svježeg povrća. Također, možete ih poslužiti uz proteinske dodatke poput pečene piletine ili jaja za još nutritivniji obrok.

Zaključak: Jednostavno, Zdravo i Ukusno

Prženice su jednostavan, brz i ukusan obrok koji možete pripremiti koristeći minimalnu količinu ulja. Ovi jednostavni recepti omogućavaju vam da iskoristite ostatke hljeba na zdrav način i uživate u ukusnom obroku tokom cijelog dana. Eksperimentirajte s različitim vrstama hljeba i dodacima kako biste stvorili raznovrsne i hranljive prženice koje će zadovoljiti vaše nepce i nutritivne potrebe.

 

 



Back to top button