SvijetVijesti

Glavni grad Kanade proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici










Gradonačelnik glavnog grada Kanade, Ottawe, proglasio je 11. juli 2023. godine Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Ovo je prvi put da glavni grad Kanade odaje počast žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi.

“Proklamacija ima veliki značaj za kulturu sjećanja jer je u glavnom gradu Kanade skoncentrisan veliki broj negatora sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu u Srebrenici koji nisu uspjeli u svojoj kampanji protiv ove proklamacije. Ova proklamacija je još jedan poziv ambasadoru BiH u Kanadi, Marku Milisavu, koji do sada nije poštovao niti odluke Parlamenta Kanade o genocidu u Srebrenici niti odluke organa BiH, da spusti zastavu BiH na Ambasadi BiH 11. jula na pola koplja,” saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Kako se naglašava, očekuje se da slične odluke donesu i drugi gradovi u Kanadi.

“Dobili smo odluku premijera kanadske pokrajine New Brunswick i gradonačelnika Toronta. Očekujemo do 11. jula odluke i ostalih kanadskih pokrajina i većih kanadskih gradova. Centralna kanadska komemoracija održat će se 8. jula i Windsoru ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici, a koji se nalazi u dijaspori,” pojasnili su iz Instituta.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button