Svijet

U Africi se pojavila nova vrsta komarca koji prenosi malariju










U afričkim gradovima pojavila se nova vrsta komarca koji prenosi malariju što bi moglo imati ozbiljne posljedice za stanovnike, pokazalo je novo istraživanje.

Ličinke Anopheles stephensi, glavnog indijskog vektora komarca malarije, sada su ‘obilno prisutne’ na mjestima širom Afrike, rekli su istraživači s holandskog Medicinskog centra Univerziteta Radboud i etiopskog istraživačkog instituta Armauer Hansen.

Vektori su živi organizmi koji mogu prenijeti zarazne patogene između ljudi ili sa životinja na ljude. Ova vrsta komaraca pojavila se u Africi tek prije nekoliko godina, a sada je u ‘velikim količinama’ prisutna u spremnicima za vodu u gradovima u Etiopiji – i vrlo je osjetljiva na lokalne sojeve malarije, rekli su istraživači.

Poznato je da se većina afričkih komaraca koji mogu prenijeti malariju uzgajaju u ruralnim područjima. Međutim, stručnjaci su već prije bili zabrinuti da je ovaj komarac uporište pronašao i u urbanim područjima, uključujući gradove u Etiopiji, Sudanu i Džibutiju, što bi moglo povećati rizik od malarije za gradsko stanovništvo.

Afrička regija je bila dom za 94% svih slučajeva malarije i smrtnih slučajeva u 2019. godini, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Istraživači su upozorili da se moraju poduzeti brze mjere kako bi se zaustavilo širenje komaraca na druga urbana područja na afričkom kontinentu.

– Prethodni primjeri nekadašnjih regionalnih komaraca koji su ‘postali globalni’, poput azijskog tigrastog komarca, koji je sada ‘u procesu napada na Sjevernu Evropu’, trebali bi poslužiti kao upozorenje da je za rješavanje problema potrebno hitno djelovanje – rekla je Jo Lines, profesorica kontrole malarije i vektorske biologije na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Također je upozorila da bi posljedice bile ozbiljne ako se Anopheles stephensi proširi na afričke gradove, piše CNN.

Izvor: 24sata.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button