BiHVijesti

David Dragičević bi danas slavio 23. rođendan, u njegovu čast Banjalučani će puštati lampione










Da je živ, Banjalučanin David Dragičević danas bi slavio 23. rođendan. Umjesto da gase svjećice na torti u njegovoj kući, njegovi prijatelji će pustiti u zrak lampione ispred njegove kuće koja je sada prazna.

Umjesto sreće i veselja, kuću u banjalučkom naselju Pobrđe obavila je tuga, sjetni govori i suze zamijenit će pjesme i muziku.

Slučaj ubistva Davida Dragičevića skoro dvije godine nije riješen. Majka Suzana živi u Austriji s njegovom sestrom i bratom, otac Davor pobjegao je od sistema koji ga je proganjao. Otišao je i David, jer je njegovo tijelo ekshumirano iz banjalučkog groblja i prebačeno u Austriju.

Članovi grupe Pravda za Davida već se 22 mjeseca okupljaju, prvobitno na Trgu Krajine, a sada u parku u blizini Hrama, izražavajući svoje nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija, pozivajući ih da provedu istragu, privedu ubice i kazne ih. I danas će se u 17 sati okupiti na ušću rijeke Crkvene gdje je 24. marta pronađeno Davidovo tijelo. Zapalit će svijeće za njegovu dušu i izgovoriti molitvu, a potom će krenuti ka njegovoj kući gdje će se obratiti i pustiti lampione.

Pravda za Davida će, na miran i dostojanstven način, još jednom ukazati na neefikasnost pravosuđa i policije RS, s obzirom na činjenicu da obilježavamo Davidov rođendan već drugu godinu zaredom, a njegove ubice, saučesnici i nalogodavci još nisu pronađeni i osuđeni. Od svog postanka do danas, na različite načine pružamo podršku roditeljima Davoru i Suzani u traženju istine i pravde za njihovog ubijenog sina Davida. Njihovu bol, koja je nezamisliva, dijelimo s njima već nepune dvije godine. Svakim danom koji je iza nas, ta bol je postajala sve veća, ali je srazmjerno rasla i naša podrška, kao i sama neformalna grupa. Dodatnu težinu cijeloj situaciji daje i činjenica da je sistem, svojim nedjelovanjem protiv ubica, a progonom roditelja ubijenog Davida, ugasio jedno ognjište”, rekli su iz grupe Pravda za Davida.

Podsjetimo, David je nestao u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno na ušću rijeke Crkvene u Vrbas 24. marta. Od samog početka njegovi roditelji tvrde da je ubijen.

Kao uzrok njegove smrti najprije se navodilo utapanje i to bez elemenata koji bi mogli upućivati na nasilnu smrt. Međutim, 28. juna 2018. godine tužilac je naredio ponovno provođenje istrage zbog sumnji na ubistvo. Tužilaštvo do danas vodi istragu za ubistvo Davida Dragičevića protiv NN osoba.

Porodica Dragičević se nada da će ovaj slučaj preuzeti Tužilaštvo BiH i da će konačno doći do pravde i duševnog mira.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button