BiH

Tužilaštvo BiH se oglasilo povodom hapšenja visokih policijskih zvaničnika
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se povodom pretresa koji su provedeni na području Sarajeva, Zenice i Mostara, u kojima su uhapšeni visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

“Aktivnosti lišenja slobode i pretresa vrše se na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija,“ navodi se u saopštenju.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela.

U aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

Sa postupajućim tužiocem i stručnim osobljem Tužilaštva BiH u realizaciji aktivnosti sudjeluju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH, a podršku na terenu pružaju policija MUP-a ZDK i MUP-a HNK.

Podsjećamo, u akciji kodnog naziva ‘Black Tie 2’ koju provode MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH privedeni su Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen Gordan Memija.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button