SvijetZanimljivosti i zabava

Uhapšeni američki novinar sastao se po prvi put s advokatima










Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, koji je uhapšen i optužen za špijunažu u Rusiji prošle sedmice, prvi put se u utorak sastao sa svojim advokatima, saopćla je glavna urednica novina Emma Tucker u poruci osoblju.

– Evanovo zdravlje je dobro i zahvalan je na podršci iz cijelog svijeta – navodi Tucker u pismu, u čiji je uvid došao Reuters.

Evanova porodica s olakšanjem je saznala da konačno imamo kontakt s njim, navodi ona, dodajući da je ohrabrena ovim sastankom. Prošlog je četvrtka moskovski sud Gershkovichu odredio istražni zatvor do 29. maja zbog optužbi za koje je predviđena kazna zatvora do 20 godina.

Evan Gershkovich, right, in Moscow, pictured in 2019 alongside Polina Ivanova, left, and Pjotr Sauer, center, friends who are also Russia correspondents.
Evan Gershkovich, desno, u Moskvi, slika iz 2019 sa Polina Ivanovom, lijevo.

On je uložio žalbu na pritvor putem svojih advokata, nakon što je Washington objavio da ulaže velike napore kako bi osigurao njegovo oslobađanje.

Ruska služba unutrašnje sigurnosti FSB kasnije je saopćila da je uhapsila bračni par iz Rusije zbog sumnje da je špijunirao vojnu tvornicu u sibirskom gradu Nižnji Tagil, gdje se nalazi tvornica tenkova. Ruska novinska agencija Tass citirala je FSB koji je naveo da je par proslijedio tehničke informacije Ukrajini.

Ruski politički stručnjak prošle sedmice izjavio je za Reuters da je Gershkovich planirao da otputuje u Nižnji Tagil, koji je oko 1.400 kilometara istočno od Moskve.

Novinar se suočava sa 20 godina zatvora!

Državni zvaničnik kazao je u ponedjeljak da je posjetio Gershkovicha u moskovskom zatvoru Lefortovo, glavnom istražnom zatvoru za visokoprofilirane osumnjičene i one optužene za špijunažu ili izdaju.

– Nastavljamo da pozivamo na njegovo trenutno puštanje na slobodu. Pravni put je jedan od nekoliko načina na kojima radimo na zagovaranju Evanovog oslobađanja – piše Tucker.

Wall Street Journal odbacuje optužbe. Kremlj je prošle sedmice saopćio, bez pružanja dokaza, da je Gershkovich “uhvaćen na djelu”, prenosi Reuters.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button