SvijetVijesti

Rusija sumnja da je ISIL mogao sam pokrenuti napad na Moskvu, predstavili tvrdnje protiv SADPortparolka ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je izuzetno teško povjerovati da je Islamska država imala kapacitet da izvede prošlosedmični napad na koncertnu dvoranu u Moskvi.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad, no Rusija je bacila sumnju na to te pritom tvrdi da iza napada stoji Ukrajina što Kijev odlučno negira, a šef ruskog FSB-a jučer je također optužio Veliku Britaniju i SAD za pomoć.

“Sama činjenica da su u prva 24 sata nakon napada, čak i prije nego što je vatra ugašena, Amerikanci počeli da vrište da to nije Ukrajina, mislim da je inkriminirajući dokaz. Ne mogu klasificirati inače, to je dokaz sam po sebi,” naznačila je Zaharova.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije objavilo je u ponedjeljak najnoviji spisak poginulih u terorističkom napadu u Moskvi ističući da su smrtno stradale 143 osobe.

“Druga činjenica koju treba primijetiti odnosi se na galamu SAD da je to zasigurno djelo ISIS-a. Naravno, brzina kojom su uspjeli doći do tako iskrenih zaključaka je zapanjujuća. Trebalo im je samo nekoliko sati da dođu do mikrofona, upale svjetla, pozovu novinare i izvuku zaključak o tome ko je krivac za ovaj užasno krvavi teroristički napad,” rekla je Zaharova.

“Vi stojite iza svih tih struktura tipa ISIS, vi – Sjedinjene Države, Velika Britanija – sami ste ih doveli u postojanje,” zaključila je.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button