SvijetVijesti

Rusija sve otvorenije sugeriše da su SAD povezane sa terorističkim napadom u MoskviRusija je danas bacila sumnju na tvrdnje Sjedinjenih Država da je militantna grupa Islamska država odgovorna za napad oružjem na koncertnu dvoranu izvan Moskve u kojem je ubijeno 137 ljudi, a povrijeđeno još 182.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Američki zvaničnici rekli su da su upozorili Rusiju na obavještajne podatke o neizbježnom napadu ranije ovog mjeseca.

Međutim, Vladimir Putin nije javno spomenuo islamističku militantnu grupu u vezi s napadačima u svom obraćanju, za koje je rekao da su pokušavali pobjeći u Ukrajinu.

Putin je rekao da su neki ljudi na “ukrajinskoj strani” bili spremni da prebace napadače preko granice. Ukrajina je negirala bilo kakvu ulogu u napadu, a predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Putina da pokušava skrenuti krivicu za napad na koncertnu dvoranu pozivajući se na Ukrajinu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je dovela u pitanje tvrdnje SAD-a da iza napada stoji Islamska država.

Zaharova je istakla da niz faktora “direktno i indirektno ukazuje na umiješanost američkih vlasti u sponzorisanje ukrajinskog terorizma.”

Ona je skrenula pažnju na “neviđenu količinu oružja i milijarde dolara uloženih u kijevski režim bez odgovornosti i uz korištenje korupcionaških šema, agresivnu retoriku u vezi sa Rusijom, bijesni nacionalizam, zabranu mirovnih pregovora o Ukrajini, beskrajne pozive na rješavanje sukoba silom, odbijanja da se osude višegodišnji teroristički napadi koje je izvršio kijevski režim i masovnu informativnu i političku podršku svim, čak i najgroznijim postupcima Zelenskog.”

“Koja je logika, pitate se? Novac i moć. A, s obzirom na međunarodno-pravnu zabranu direktnih intervencija, riječ je i sijanju kontrolisanog haosa i preoblikovanju svjetskog poretka rukama terorista. Pažnja, pitanje za Bijelu kuću: da li ste sigurni da je Islamska država? Nećete li se kasnije predomisliti?” dodala je Zaharova.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button