BiH

Raspao se svjetski poredak, napadi će se nastaviti










Diplomata, analitičar i poznati bh. novinar Zlatko Dizdarević ocijenio je u razgovoru za “Dnevni avaz” da posljednji događaji uopće nisu neočekivani i da će se, boji se, nastaviti.

– Raspao se međunarodni poredak, i tačka. Sve što je imalo svoj smisao međunarodno-pravni, sistemski, strukturalni, po vertikali, sve je dovedeno je do sprdnje! Ono što se na temelju međunarodnog poretka nije moglo zamisliti prije 15 do 30 godina, sada je normalna stvar. Sila je iz niza razloga postala osnovna politička poluga za rješavanja ambicija, neoimperijalnih ambicija i odnosa i ona je morala na određen način legalizirana u međunarodnim odnosima – kazo je Dizdarević.

Možda će Vas zanimati i:

Terorizam se, kaže, pojavljuje kao kontraudarac svjetskoj realnosti. On je instrumentaliziran i nahranjen da bi se rješavali brutalni odnosi među velikima i jačima.

– Treba se bojati nastavka, jer ne vidim efikasnu volju i želju, znanje i pamet i da se stane u kraj tome. Ne može se tome stati u kraj paušalnim mjerama, zatvaranjem granica, uvođenje vanrednih stanja. Mora se sjesti i razgovarati o konceptima na kojima planeta može da opstane i razvija se. A svijet vode patuljci  koji nemaju kapaciteta – zaključuje Dizdarević.

Putin će ojačati, Erdogan oslabiti

Iako je izgubio ambasadora, prema riječima Didzarevića, predsjednik Rusije Vladimir Putin će profitirati nakon užasnog terorističkog napada u Turskoj.

– Erdoan gubi kapacitet ravnopravnosti prema Putinu. Putin će ojačati, a Erdoan slabiti. Erdoan će slabljenje kompezirati kod kuće sa dodatnom agresivnošću s kojom s legitimizirao posljednjih nekoliko mjeseci. To će ga u skoroj budućnosti oslabiti na domaćem terenu – pojasnio je Dizdarević.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button