TZ in my ♥

DIVANHANA – Nastup u BKC-u Tuzla (08-03-2023)

DIVANHANA – Nastup u BKC-u Tuzla (08-03-2023)

“Zavrzlama tour 2023”: “Zavrzlama tour 2023” nosi naziv po posljednjem studijskom izdanju bosanskohercegovačkog ansambla Divanhana, koje je tokom protekle 2022. godine, uz veliku popularnost na domaćoj i regionalnoj sceni, ostvario izuzetan uspjeh i na međunarodnoj sceni što je, na samom kraju godine, krunisano značajnim nagradama kao što su Top 10 albuma svijeta britanskog mazagina Songlines, 3. album svijeta radijskog panela World Music Charts Europe i 2. album Balkana panela Balkan World Music Chart.

U okviru svjetske turneje bend će, pored velikih kulturnih metropola, koje je sa Zavrzlamom već posjetio, kao što su Beč, Berlin, Štokholm, Oslo, Ankara, realizovati će i brojne koncerte u Bosni i Hercegovini, među kojima je i ovaj tuzlanski. Koncert će biti u BKC-u Tuzla, 08-03-2023 – sa početkom u 20:00 sati.

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima nastalim pod utjecajem jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda Divanhana je da predstavi urbanu tradicionalnu muziku, ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i tradicionalnu muziku cijelog Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinku. Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke akademije u Sarajevu. Bend je svoj debitantski CD, “Dert“, snimio u 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku (Njemačka) u saradnji s Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih svjetskih muzičkih producenata. Objavljen je maja 2011. godine kao rezultat dvogodišnjeg istraživanja etnomuzikologa koje se ogleda u činjenici da neke od pjesama na CD-u nikada prije nisu bile snimljene niti objavljene.

Oduvijek sam tvrdio, a tog stanovišta sam i dan danas – ono što mi svijetu muzike možemo ponuditi, a da je – naše, originalno i prepoznatljivo – to je muzika zasnovana na našoj tradiciji. Tim putem idu Mostar Sevdah Reunion i Divanhana (kao dva najpoznatija benda). Njihovi veliki uspjesi na evropskoj, pa i na svjetskoj muzičkoj sceni, potvrda su naprijed rečenog.

Važan je to korak u karijeri svakog umjetnika – biti autor svog djela bez obzira o kojem segmentu kulture se radilo. Iako su, takoreći, više na prostorima Europe, glavnu inspiraciju za svoj muzički rad, članovi benda crpe iz bogatstva kojim se diči svaki iskreni poštovatelj tradicije, kulturne baštine, kao i prirodnih blagodeti kojima je Bosna i Hercegovina darovana i po svemu tome je mnogima “jedna i jedina“.

Hvala članovima benda Divanhana na muzičkom putu kojim idu. Čine to na svoju, a i na našu sveopću dobrobit.

DIVANHANA – Zavrzlama (Recenzent: Dragutin Matošević)

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button