Lifestyle

Upozoranje stručnjaka: Ako uzimate ove lijekove nemojte piti kafu










Prema istraživanjima objavljenim u British Medical Journalu i Journal of American College of Cardiology, konzumacija kave može pridonijeti nizu zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka, pretilosti i depresije. Unatoč tim pozitivnim aspektima, važno je napomenuti da kava može negativno interagirati s određenim lijekovima, pa je potrebno pažljivo upravljati njezinim unosom.

  1. Lijekovi za dijabetes: Kofein može smanjiti učinkovitost inzulina i oralnih lijekova za dijabetes, pa dijabetičari trebaju pratiti konzumaciju kave.
  2. Lijekovi za astmu: Aminofilin, lijek za astmu, može doživjeti pojačane nuspojave poput nesanice i pada krvnog tlaka zbog konzumacije kave.
  3. Lijekovi za Alzheimerovu bolest: Kofein može umanjiti učinkovitost lijekova poput donepezila i rivastigmina, koji se koriste za liječenje Alzheimerove bolesti.
  4. Antidepresivi: Neki antidepresivi mogu imati pojačane nuspojave u kombinaciji s kavom, što zahtijeva konzultaciju s liječnikom.
  5. Antihipertenzivi i antipsihotici: Kava može smanjiti učinkovitost ovih lijekova, što zahtijeva pažljivo praćenje.
  6. Lijekovi za liječenje hipotireoze: Kava može smanjiti apsorpciju lijekova za hipotireozu.
  7. Lijekovi za prehladu i alergije: Kofein u kavi može pojačati učinke određenih lijekova za prehladu i alergije, izazivajući nemir i probleme sa spavanjem.
  8. Lijekovi za osteoporozu: Kava može smanjiti učinkovitost lijeka risedronatne kiseline za osteoporozu.

Iako konzumacija kave donosi brojne zdravstvene prednosti, osobito ako se konzumira umjereno, važno je biti svjestan mogućih interakcija s lijekovima. Preporučuje se konzultacija s liječnikom kako bi se osigurala optimalna učinkovitost lijekova i izbjegle potencijalne negativne reakcije.

Možda će Vas zanimati i:



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button