Svijet

Novi Trumpov savjetnik: Užas Srebrenice odlučio je ishod rata u BiH










Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, nakon afere s Michaelom Flynnom koji je otpušten zbog tajnih razgovora s ruskim zvaničnicima prije stupanja na dužnost, napokon je imenovao novog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Na ovoj pozicija Flynna će zamijeniti general američke vojske Herbert Raymond McMaster, za kojeg je Trump, tokom predstavljanja u svom privatnom klubu Mar-a-Lago na Floridi, kazao kako je “čovjek izuzetnog talenta i iskustva”, piše Bussines Insider.

Javnost je pozitivno reagirala na ovaj Trumpov potez, budući da McMaster uživa veliko povjerenje među svojim kolegama, a slavu je stekao zahvaljujući ličnom herojstvu koje je iskazao služeći domovini. Osim toga, prije tri godina bio je proglašen i jednim od 100 najutjecajnijih ljudi, prema ocjeni magazina Time, prilikom čega je opisan kao “arhitekta buduće američke vojske”.

Stručnjaci Bussines Insidera ocijenili su da je riječ o najboljem savjetniku kojeg je Trump izabrao, a uskoro su ga povezali i s brojnim šefovima sigurnosti u SAD-u, budući da je McMaster stručnjak za vojnu taktiku. Zahvaljujući svojim analizama postao je posebno poznat, a jedna od njih odnosila se i na učešće američke vojske i NATO-a u sukobima na Balkanu.

Posebno je zanimljiva njegova analiza o ratu u Bosni i Hercegovini, koja je objavljena među brojnim analizama pod naslovom Pukotine u temelju: Transformacija odbrane i polazna pretpostavka dominantnog znanja o budućem ratu.

U julu 1995. godine, užas Srebrenice, uključujući i ponižavajuću predaju holandskih mirovnih snaga srpskom ratnom zločincu Ratku Mladiću, potom i ubistvo sedam hiljada muslimanskih muškaraca, konačno je prelomilo američki i europski otpor da se upotrijebi sila protiv bosanskih Srba.

Za mnoge Mladićevi Srbi su djelovali kao silan protivnik. Procjene o broju kopnenih snaga koje su potrebne za intervenciju u BiH bile su visoke. Brutalnost bosanskih Srba protiv bespomoćnih civila maskirala je njihovu slabost. Početkom augusta, hrvatske i muslimanske snage koje je SAD obučavao i opremao krenule su na bosanske Srbe. Konačno, u odgovoru na brutalan i besmislen minobacački napad na pijacu u Sarajevu u kojem je ubijeno trideset osam ljudi, a ranjeno osamdeset pet, zračne snage NATO-a žestoko su gađale srpske snage u Bosni. Tokom prva 24 sata NATO bombardiranja RS-a srpske snage su napadnute sa 300 udara. To je bio oštar kontrast s prethodne dvije godine neodlučnih, neefikasnih zračnih udara koje je NATO izvršio u BiH”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button